KOVID NA KOŽI JOŠ U NOVEMBRU 2019: Šokantno otkriće lekara u Italiji, evo ko je bio prvi oboleli od korone, pre više od godinu dana!

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

12. 01. 2021. u 19:12

КОВИД НА КОЖИ ЈОШ У НОВЕМБРУ 2019: Шокантно откриће лекара у Италији, ево ко је био први оболели од короне, пре више од годину дана!

Foto: P. Milošević

DEVOJKA iz Milana stara 25 godina obolela je novembra 2019. godine od kožnog obolenja (dermatoze) i posle pet meseci se izlečila.

Sada su stručnjaci ponovo ispitujući uzorak sa njene kože uradili i biopsiju i došli do iznenađujućeg otkrića. U uzorcima je pronađeno prisustvo virusa SARS-KOV-2, odnosno korone!

Grupa patologa kojom je koordinirao dr Rafaele Đanoti sa Državnog Univerziteta u Milanu, uz pomoć laboratorije Evropskog instituta za onkologiju i Dijagnostičkog italijanskog centra, vratila se na taj slučaj dermatoze jer je bila atipična. Analizirali su je još novembra 2019. godine, ali tada nije bilo mogućno uspostaviti jednu preciznu dijagnozu.

Naime, kožne patologije, sada je već dokazano, prisutne su na oko 5 do 10 posto pacijenata zaraženih Kovidom-19. To je bio povod da se preispita slučaj iz novembra, a biopsija je potvrdila da su na pacijentkinji bile prisutne čestice virusa, iako u maloj količini.

Radi potvrde tačnosti analize su urađene sa dve različite tehnike. Analizom krvi pacijentkinje na kojoj je nađena infekcija nađena su antitela juna 2020. Dokaz da je korona virus bio prisutan u zoni Lombardije i Milana još početkom novembra 2019. godine, znači tri meseca pre prvog "zvaničnog" objavljivanja zaraze u Kini.

I taj pacijent sada se vodi kao pacijent broj jedan u Italiji, a rezultat istraživanja objavljen je u najprestižnijem engleskom časopisu za dermatologiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)