ŽENE REAGUJU "BURNIJE" OD MUŠKARACA: Neželjeni efekti vakcinacije u Americi

B.B.

08. 01. 2021. u 13:59

PREMA podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolest, jedna od 100.000 osoba koje su primile vakcinu "Fajzer-Biotek" imala je alergijsku reakciju, što je oko deset puta više nego kod cepiva protiv gripa. Žene reaguju mnogo "burnije" od muškaraca.

ЖЕНЕ РЕАГУЈУ БУРНИЈЕ ОД МУШКАРАЦА: Нежељени ефекти вакцинације у Америци

Foto: Depositphotos

U Americi je, do sada protiv virusa KOVID 19, vakcinisano 1,983 miliona stanovnika, a zabeležn je 21 slučaj anafilaksije, što u proseku iznosi 11,1 slučajeva na milion primljenih doza. Vakcina protiv gripa izaziva oko 1,3 slučajeva anafilaksije na milion doza, tako da je stopa anafilaksije kod "Fajzerove" vakcine otprilike deset puta veća.

Američki stručnjaci ističu da su slučajevi anafilaksije i dalje izuzetno retki i da je u najboljem interesu ljudi da se vakcinišu. Loši ishodi od korona virusa, još uvek su veći od rizika od vakcina.

Po život opasne alergijske reakcije zabeležne su kod vakcinisanih starosti od 27 do 60 godina. Anaflaksije su zabeležne kod 19 žena, što je čak 90 odsto, a simptomi su se pojavili, u proseku za 13 minuta, iako je bilo onih koji su se reagovali već posle dve, pa sve u intervalu do 150 minuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)