KAO LEK ZA KORONU: U Bugarskoj prodaju "na crno" krvnu plazmu

Tanjug

06. 01. 2021. u 15:55

КАО ЛЕК ЗА КОРОНУ: У Бугарској продају на црно крвну плазму

Foto: V: Danilov

JAVNOST u Bugarskoj je zabrinuta zbog vesti o navodnom postojanju crnog tržišta povezanog sa Covid 19 virusom , a Nova TV u toj zemlji izveštava o ilegalnoj prodaji krvne plazme u zemlji, dok bugarski stručnjaci upozoravaju na opasnosti ovakve trgovine i navodnog lečenja.

Pandemija je promenila nelegalno tržište i učesnici na njemu sada prodaju krvnu plazmu, za koju se navodi da je efikasan lek za Covid-19, I čija cena ide i preko 2.500 evra, izvestila je Nova tv u Bugarskoj.

Ekipa Nove sastala se kao tobožnji kupci sa posrednicima u toj trgovini, u dvorištu jedne od glavnih sofijskih bolnica

„Oni započinju sa nama razgovor, kažemo da želimo da kupimo krvnu plazmu, a oni nam kažu da mogu da pomognu “, preneli su izveštači.

Marija Petrova , bugarski ekspert za medicinsko pravo„ smatra te izveštaje zabrinjavajućim.

-Transfuzija krvne plazme nije univerzalni lek i ako lekari tako ne odluče, njena samoinicijativna primena bi mogla biti štetna. Ova terapija nije potvrđena i zasniva se samo na preliminarnim studijama. Važno je da ljudi to znaju - komentarisala je Petrova.

Ona je dodala da Krivični zakonik ovu vrstu delatnosti svrstava u krivična dela, a s druge strane, to je takođe kršenje pravila prema kojima se u medicinske svrhe uzima krv ili plazma.

„Na veb stranici Evropske komisije možete videti da se podaci o koristi primene krvne plazme u terapiji Covid 19 još uvek prikupljaju i istražuju", upozorila je na kraju Petrova, navodi bugarski portal „Novinite“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)