LOŠE VESTI IZ ITALIJE: Profesor tvrdi da je zacrtani plan imunizacije neizvodljiv

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

04. 01. 2021. u 10:46

DO juče je u Italiji vakcinisano samo 84.370 stanovnika od pristiglih 479.700 doza vakcine i nije u svim regionima isti procenat, najveći ambis se stvorio odmah u početku između Lacija sa 38 posto predviđenog vakcinisanja i Lombardije sa samo 3 posto.

ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ ИТАЛИЈЕ: Професор тврди да је зацртани план имунизације неизводљив

Foto: AP

Nema medicinskog osoblja, direktor Odelenja za infektivne bolesti u bolnici "Sako" u Milanu. profesor Masimo Gali danas alarmira javnost zbog zakašnjenja u vakcinisanju, jer se januar ukazuje kao mesec zabrinjavajućeg porasta uvećanja zaraženih nakon proteklih praznika, polaska u školu, što se planira od 7 januara, i neadekvatno organizovanog prevoza učenika bez neophodnih distanci, kao i otvaranja izvesnih kancelarija u javnim ustanovama.

Italija ima 60 miliona stanovnika i računalo se na 70 posto imunizacije stanovništva do kraja leta. Plan za vakcinisanje bio je precizan: Prva faza, od januara do marta - 5 posto populacije (zdravstveni radnici, starački domovi i populacija preko 80 godina), druga faza, od aprila do juna - 15 posto populacije (stanovništvo preko 60 godina, grupe sa teškim obolenjima, školsko osoblje i ostale službe sa prioritetom), treća faza od jula do septembra - 50 posto stanovništva (osoblje sa više patologija, preostali školski personal, radnici na rizičnim sektorima, zatvori i izolovane zajednice), četvrta faza od oktobra do decembra - ostatak populacije, što bi podrazumevalo 90 posto vakcinisanog stanovništva.

Evidentno je, po mišljenju profesora Galiju, da je to neizvodljivo, jer je sanitarno osoblje već teško pogođeno i iscrpljeno svakodnevnim radom na spašavanju ljudskih života, ne može mu se nametnuti neki dodatni rad, tako se već razmišlja da se angažuju lekari i bolničari koji su otišli u penziju od pre 4 godine do danas, a koji su raspoloženi da se angažuju na vakcinisanju.

Alarm se kreće i u pravcu upozorenja da i pored mera bezbednosti i pored zatvorenosti Italije kao crvene zone od 24 decembra do danas i od 6 janaura, a Vlada razmatra novi plan od 7 januara, uskoro se očekuje novi i veći porast broja pozitivnih kao efekat slavlja za Božić i Novu godinu, pokreta stanovništva koji je usledio u druge regione pre početka praznika i nakon njihovog povratka u mesta stanovanja.

Profesor Gali podseća i na razvoj pandemije u drugim evropskim zemljama i na porast broja zaraženih koji je i pre, a imaće i sada, dodatni negativni efeket na razvoj pandemije u Italiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar