MOSKVA POVLAČI CRVENU LINIJU: Visoki vojni zvaničnik zapretio NATO-u - Ako nastavite ovako, izazvaćete ozbiljan incident (VIDEO)

Novosti online

28. 12. 2020. u 19:14

MOSKVA je upozorila da povećavanje zapadne vojne aktivnosti u blizini ruskih granica na kraju može imati opasne posledice. Ove godine se više NATO-ovih plovila i aviona približilo teritoriji zemlje.

МОСКВА ПОВЛАЧИ ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ: Високи војни званичник запретио НАТО-у - Ако наставите овако, изазваћете озбиљан инцидент (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Jutjub

U razgovoru za vladine novine Ruska Gazeta, zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin podsetio je na nedavne događaje i optužio SAD i njihove saveznike da koriste „agresivnu retoriku“.

- U 2020. godini aktivnost vazdušnih i pomorskih snaga (NATO-a) se znatno povećala, a situacije koje mogu dovesti do ozbiljnih incidenata se sve više pojavljuju - rekao je Fomin.

- Ove akcije su bile otvoreno provokativne. Incidenti su izbegnuti samo zahvaljujući visokom nivou profesionalne obuke ruskih pilota i mornara.

Fomin je posebno primetio da je NATO održao pomorsku vežbu istog dana kada je proslava Dana pobede u Drugom svetskom ratu i da je zabeleženo više letova američkih aviona „u neposrednoj blizini ruske granice“, prenosi RT.

Samo u avgustu i septembru zabeleženo je više od 15 letova američkih strateških bombardera.

Zamenik ministra podsetio je i na dva nedavna incidenta u kojima su britanski i američki razarači ušli u ono što Rusija smatra teritorijalnim vodama.

Prošlog meseca, nakon upada USS-a Džona Mekkejnan-a, kada je ruska mornarica zapretila da će aktivirati plovilo iz svojih voda u blizini Vladivostoka, SAD su pomorske teritorijalne zahteve Moskve nazvale „prekomernim“.

- Spremni smo za profesionalni i konstruktivni dijalog pod uslovom poštovanja principa uzajamnog poštovanja i međusobnih interesa - zaključio je Fomin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024