ZA JEDNE HEROJ, ZA DRUGE IZDAJNIK: Umro DŽordž Blejk, dvostruki špijun koji je ponizio britansku obaveštajnu službu (FOTO+VIDEO)

Srna

27. 12. 2020. u 00:33

U Rusiji je u 98. godini umro Džordž Blejk, poslednji od britanskih špijuna čiji je tajni rad za Sovjetski Savez ponizio britansku obaveštajnu službu kada je otkriven u vreme hladnog rata.

ЗА ЈЕДНЕ ХЕРОЈ, ЗА ДРУГЕ ИЗДАЈНИК: Умро Џорџ Блејк, двоструки шпијун који је понизио британску обавештајну службу (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Britanija je saopštila da je otkrila identitet više stotina agenata Zapada širom istočne Evrope tokom pedesetih godina prošlog veka, od kojih su neki pogubljeni zbog izdaje.

Blejk, koji je otkriven da je sovjetski špijun 1961. godine, osuđen je na 42 godine zatvora.

On je uspeo da pojegne 1966. godine uz pomoć drugih zatvorenika i dvojice mirovnih aktivista i prokrijumčaren je iz Britanije u kamperskoj kućici. Prošao je neotkriven zapadnu Evropu i ušao u istočni Berlin.

Ostatak života proveo je u Sovjetskom Savezu, kasnije Rusiji gđe je smatran herojem.

Blejk je u intervjuu za Rojters 1991. godine rekao da je za njega komunizam bio ideal vredan pažnje i da je verovao da će celi svet biti komunistički.

- Mislio sam da je to moguće i učinio sam što sam mogao da pomognem tome i izgradim takvo društvo. To se pokazalo nemogućim, ali i dalje mislim da je to plemenita ideja i mislim da će se čovečanstvo ponovo njoj vratiti - rekao je on.

Blejk, rođeni Holanđanin, počeo je da radi za britansku obaveštajnu službu 1944. godine.

On je nakon rata studirao ruski jezik na Kembridžu, kratko je radio u Hamburgu, a 1948. godine poslat je Seul gde je prikupljao informacije o komunističkoj Sjevernoj Koreji, Kini i sovjetskom dalekom istoku.

Uhvaćen je i zarobljen kada je vojska Sjeverne Koreje zauzela Seul nakon što je počeo Korejski rat 1950. godine.

U zatvoru je postao posvećeni komunista, čitajući dela Karla Marksa i osuđujući američko bombardovanje Severne Koreje.

Nakon oslobođenja 1953. godine vratio se u Britaniju, a MI6 ga šalje u Berlin 1955. godine gde prikuplja informacije o sovjetskim špijunima, ali i prosleđuje tajne podatke Moskvi o britanskim i američkim operacijama.

On je radni vek u Rusiji proveo radeći u institutu za spoljne poslove, nakon čega se penzionisao i povukao u kuću van Moskve.

Blejka, koji je imao rusko ime Georgij Ivanovič, odlikovao je ruski predsednik Vladimir Putin 2007. godine, a KGB ga je unapredio u čin potpukovnika. Penziju je primao od KGB-a.

U jednom intervjuu 2012. godine rekao je da nimalo ne žali zbog onoga što je učinio i zbog svoje prošlosti i da se desilo sve upravo kao što je trebalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije