PET ETAPA DO RAZLAZA: Počinje odbrojavanje do istupanja Velike Britanije iz Evropske unije

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

26. 12. 2020. u 23:17

DOGOVOR prepun četvorki (postignut 24. decembra u 14 sati i 44 minuta) o modalitetima izlaska Velike Britanije iz EU očekuje još nekoliko etapa pre nego što zvanično stupi na snagu.

ПЕТ ЕТАПА ДО РАЗЛАЗА: Почиње одбројавање до иступања Велике Британије из Европске уније

Foto Tanjug-AP

PONEDELjAK 28. decembar - Novi sastanak ambasadora zemalja članica EU koji od petka proučavaju sporazum, tražeći eventualne skrivene začkoljice koje bi mogle da naprave problem u daljim odnosima.

UTORAK 30. decembar - Ratifikacija zemalja članica kojom se pokreće definitivna procedura s evropske strane, što prethodi verifikaciji Evropskog parlamenta. Ovaj sastanak može da bude pomeren i za sredu. Istovremeno će se odrediti i dužina prelaznog perioda za primenu sporazuma, imajući u vidu da nije postignut na vreme. Predlog EK je da on traje do 28. februara.

SREDA 30. decembar - Vanredna sednica britanskog parlamenta koji treba da se izjasni o dokumentu. Istoga dana sastaće se oba doma.

ČETVRTAK 31. decembar - Objava dogovora o "bregzitu" u Službenom glasniku EU.

PETAK 1. januar - Privremeno stupanje na snagu postignutog dogovora. Ako sve bude u redu, trebalo bi da bude primenjen, preliminarno, i bez saglasnosti Evropskog parlamenta, u očekivanju da se evroposlanici sastanu početkom januara, da bi na plenarnom zasedanju i po odborima razmatrali ovo pitanje. Od 1. januara bi, tako, trebalo da stupi na snagu novi režim odnosa dva potpuno odvojena subjekta, Velike Britanije i Evropske unije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!