PRAVI POBEDNIK JE EU: Trgovinski sporazum Brisela i Londona raduje obe strane

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

26. 12. 2020. u 08:52

OBE strane pobednički dižu ruke, sporazumom o razlazu, "iščupanim" u poslednji čas, zadovoljni su i u Briselu i u Londonu, ali logika "na prvu ruku" govori da su Evropljani izašli kao pobednici.

ПРАВИ ПОБЕДНИК ЈЕ ЕУ: Трговински споразум Брисела и Лондона радује обе стране

Foto: AP

Ostaje da se detaljno prečešlja 2.000 stranica "brakorazvodnog" dokumenta čije će svako slovo pomno analizirati protivnici "bregzita" s druge strane Lamanšna.

Sporazum koji je stigao kao božićni poklon, podrazumeva nastavak saradnje bez ikakvih carina i kvota, što je do sada neviđeno u odnosima EU s ugovornim stranama. Preduzeća su odahnula. Teško je zamisliti šta bi bilo kada bi se naplaćivala carina u tako gusto isprepletanoj saradnji između partnera tamo gde se, na primer, delovi aviona proizvode na Ostrvu, a sklapaju na Kontinentu, ili gde se riba lovi u jednoj državi, a pakuje u drugoj.

Postojaće i nezavisni međunarodni "sudija" koji će nadgledati sporove, kao, na primer, ako bude "premošćavanja" uvoza preko trećih zemalja koje ne poštuju postojeće norme. Između dve ugovorne strane više neće važiti program studentske razmene "Erazmus". Studenti će takođe morati da ispunjavaju dodatne uslove, a školarina će biti uvećana.

Ono što je najvažnije za "kontinentalce" je da će moći da nastave da love ribu u britanskim vodama. Do 1. juna 2026. evropski ribari će progresivno morati da smanje ulov za četvrtinu. Posle utvrđenog roka, svake godine, pregovaraće se o kvotama. Privreda nekih gradova na Atlantiku s kontinentalne strane i do 95 odsto zavisi od britanske ribe. Anik Žirarden, ministarka mora Francuske, najvećeg britanskog suseda, već je pozdravila sporazum. Vlasti su već najavile pomoć i do 30.000 evra onima koji pretrpe štetu. Tome treba dodati i obećanje evropskog pregovarača Mišela Barnijea da će EU biti uz svoje ribare posle isteka navedenog perioda.

SA LIČNOM KARTOM DO OKTOBRA

PUTOVANjA će se do 1. oktobra odvijati uz ličnu kartu, a posle toga uz pasoš, uz neophodnu vizu za svaki boravak duži od tri meseca. Uslovi za iseljavanje su daleko striktniji, uključuju poznavanje jezika, nivo studija, izvor primanja... Ko bude želeo da radi u Velikoj Britaniji, moraće da priloži godišnji ugovor u visini od najmanje 26.500 funti, odnosno 29.500 evra!

Britanski premijer Boris Džonson je pobednički izjavio da je njegova zemlja "prvi put od 1973. godine ponovo postala nezavisna pomorska nacija", u trenutku kada vladi u Londonu pristup nacionalnim vodama mnogo više predstavlja političko, nego ekonomsko pitanje. Džonson je sporazum ocenio "razumnim" kompromisom. Ipak, da li je baš tako? Direktor nacionalne federacije britanskih ribara Beri Dis je poručio da su britanski ribari nezadovoljni i da su se nadali da će razlaz biti definitivan. Ne dopada im se ni to što će stranci moći da se približe na 6 milja od obale, umesto na 12, koliko su zahtevali. Velika Britanija je htela da tranzicioni period traje tri godine, a EU 14, Britanci su tražili smanjenje kvote od 35 odsto, a dobili 25.

Protivnici "bregzita" smatraju da će ostankom ovakvih veza one samo jačati i da će za desetak godina ponovo, iako ne de jure, de fakto ponovo biti deo EU. Ostaje i veliko pitanje kako će reagovati Škoti, koji su većinski protiv izlaska iz EU, što bi moglo da ih odvoji od Londona. Najave u tom pravcu, već su stigle od škotske premijerke Nikole Stardžon.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)