LIDER KRIMA IZRIČIT: Ukrajini niko i ništa neće pomoći da vrati Krim

Novosti online

24. 12. 2020. u 12:45

SERGEJ Aksjonov lider Krima, kaže da nikakve platforme na kojima radi Kijev neće pomoći ukrajinskim vlastima da poluostrvo vrate pod svoju kontrolu.

ЛИДЕР КРИМА ИЗРИЧИТ: Украјини нико и ништа неће помоћи да врати Крим

Foto: Printskrin

Komentariše poziv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Ministarstvu spoljnih poslova da aktivnije privlači pažnju međunarodnih partnera za učešće u „Krimskoj platformi“.

- Ukrajini niko i ništa neće pomoći da vrati Krim pod svoju kontrolu. Oni tamo razmatraju platforme. Kraj. Krim je ruski i uvek je bio ruski... nikakve platforme im neće pomoći da ga vrate. Mi smo u domovini zauvek - rekao je Aksjonov na završnoj konferenciji za novinare za ovu godinu.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo da će se samit „Krimska platforma“ održati u Kijevu, u maju sledeće godine.

Ukrajinska strana je predložila Francuskoj, Turskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Americi i drugim zemljama da se priključe.

Podsetimo, ukrajinske vlasti ranije su najavile stvaranje „Krimske platforme“ za koordinaciju međunarodnih napora usmerenih na povratak Krima Ukrajini i zaštitu prava stanovnika poluostrva, koji su, prema Kijevu, progonjeni.

Nakon državnog udara u Kijevu koji se dogodio u februaru 2014. godine, vlasti Krima i Sevastopolja odlučile su da održe referendum o ponovnom ujedinjenju sa Rusijom. Na glasanju koje je održano 16. marta iste godine, učestvovalo je više od 80 procenata onih koji imaju pravo glasa.

Za ponovno ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,7 procenata, odnosno 95,6 procenata stanovnika Krima i Sevastopolja.

Predsednik Rusije je 18. marta potpisao sporazum o prihvatanju Republike Krim i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije, a 21. marta dokument je ratifikovala Savezna skupština. Kijev je odbio da prizna Krim kao deo Rusije, uprkos rezultatima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...