NOVO ŽARIŠTE U SIDNEJU: Australija uvodi nova ograničenja

Tanjug

18. 12. 2020. u 09:46

AUSTRALIJSKE savezne države i teritorije počele su danas da uvode ograničenja na granicama nakon što se pojavilo novo žarište korona virusa na severnim plažama Sidneja, gde je otkriveno 28 slučajeva ove infekcije, a strahuje se i od porasta broja zaraženih.

НОВО ЖАРИШТЕ У СИДНЕЈУ: Аустралија уводи нова ограничења

Melburn / Foto EPA

Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Berejiklijan rekla je na konferenciji za novinare da svi u široj oblasti Sidneja treba da budu jako oprezni i objavila 10 novih slučajeva koronavirusa.

Zdravstvene vlasti strahuju da bi ovo žarište moglo da se proširi na druge oblasti Sidneja, pošto tek treba da se utvrdi izvor zaraze.

Novi Južni Vels (NJV) pozvao je oko četvrt miliona stanovnika u zahvaćenim predgrađima Sidneja da ostanu kod kuće tri dana.

-Brine me što nismo otkrili direktan put prenosa zaraze i ne možemo da budemo sigurni da smo blokirali liniju prijenosa - rekla je vodeća zdravstvena stručnjakinja NJV-a keri Čent.

Vlasti veruju da su početna mesta prenosa dva kluba na plaži Avalon, ali su ukazali na još 30 potencijalnih mesta prenosa, od banki i pošti do supermarketa i apoteka, te su savetovale građanima koji su boravili u tim mestima da se testiraju, prenosi Rojters.

Nova ograničenja za granice pretvorila su planove hiljada ljudi za putovanja tokom Božića u haos.

Mnogi su pohrlili na aerodrom u Sidneju kako bi pokušali da pobegnu iz te savezne države, strahujući od većih zatvaranja granica.

Pojedini putnici koji su napustili NJV stavljeni su u samoizolaciju u hotelu na 14 dana, po sletanju u drugu saveznu državu.

Severna teritorija i Kvinslend traže od ljudi, koji su bili na severnim plažama Sidneja, da idu u karantin na 14 dana. Zapadna Australija uvela je istu meru za sve iz NJV.

Druga najnaseljenija australijska država navela je da će ljudima iz NJV sada biti potrebna dozvola za ulazak u Viktoriju.

Australija je od početka pandemije potvrdila nešto više od 28.000 slučajeva korona virusa i 908 preminulih.

Prema procenama, najviše aktivnih slučajeva u zemlji čine poratnici iz inostranstva, koji se nalaze u karantinu u hotelu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)