ERDOGAN ODGOVORIO AMERIKANCIMA: Kakvo je ovo savezništvo? Ovo je neprijateljski napad!

Novosti online

16. 12. 2020. u 18:17

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u sredu da su američke sankcije uvedene Turskoj zbog njene nabavke ruskog sistema proturaketne odbrane napad na suverena prava Ankare.

ЕРДОГАН ОДГОВОРИО АМЕРИКАНЦИМА: Какво је ово савезништво? Ово је непријатељски напад!

Foto: Presidential Press Service via AP/Depositphotos

Vašington je u ponedeljak uveo sankcije Direktoratu vojne industrije (SSB) NATO saveznice Turske, njegovom čelniku Ismailu Demiru i trojici ostalih službenika zbog nabavke ruskih sistema raketne odbrane S-400.

U prvim javnim komentarima američkog poteza, Erdogan je izjavio da će problemi koji proističu iz sankcija biti prevaziđeni i najavio je intenzivirati napore ka više nezavisnoj vojnoj industriji, istovremeno kritikujući Vašington zbog sankcionisanja NATO saveznice.

- Kakvo je ovo savezništvo? Kakvo je ovo partnerstvo? Ta odluka otvoreni je neprijateljski napad na naša suverena prava - izjavio je on u televizijskom obraćanju.

- Istinski cilj je blokirati pomake koje je naša zemlja pokrenula u vojnoj industriji i još jednom nas učiniti apsolutno zavisnim o njima - dodao je.

Vašington tvrdi da S-400 predstavlja pretnju po njegove borbene avione F-35 i šire vojne sisteme. Turska odbacuje te optužbe i tvrdi da S-400 neće biti integrisani u NATO. Erdogan je danas ponovio da američke brige nemaju tehničkog osnova.

Dodao je da je Ankara još proizvela skoro 1.000 delova za avione F-35, uprkos tome što je izbačena iz tog programa zbog nabavke S-400. Turska bi takođe trebala kupiti više od stotinu borbenih aviona F-35.

Završavajući obraćanje, Erdogan je predstavio snimak turskog novog sistema raketne odbrane, HISAR-A+, za koji je kazao da je bio odlagan zbog embarga na deo vojne opreme koji Turska uvozi. Nije kazao od koje zemlje Turska uvozi vojnu opremu.

- Hvala, Bogu, iza Turske je pre mnogo vremena ostao period kada su je blokirale takve sankcije - izjavio je Erdogan.

(Agencije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri