EVROPA SE ZAKLJUČAVA UOČI PRAZNIKA: Nemačka "pod ključem" do 10 januara, Francuska uvodi policijski čas, Italija još vaga mere (FOTO)

Tanjug

16. 12. 2020. u 00:55

ZBOG pogoršane epidemiološke situacije, a uoči božićnih i novogodišnjih praznika evropske zemlje poostravaju već postojeće restriktivne mere.

ЕВРОПА СЕ ЗАКЉУЧАВА УОЧИ ПРАЗНИКА: Немачка под кључем до 10 јануара, Француска уводи полицијски час, Италија још вага мере (ФОТО)

Foto: EPA

Nemačka je u ponoć ušla u potpuno lokdaun, a Francuska dosadašnji lokdaun zamenjuje policijskim časom.

Mere će trajati u Nemačkoj do 10. januara i u tom periodu će raditi samo esencijalne prodavnice poput supermarketa i apoteka, kao i banke.

Škole će, takođe, biti zatvorene tokom tog perioda, a od poslodavaca će se tražiti da zatvore preduzeća ili da njihovi zaposleni rade od kuće.

Tokom božićnih praznika od 24. do 26. decembra doći će do laganog popuštanja: tada će biti dozvoljeno da kao gosti u nečiju kuću dođu najviše četiri osobe i to iz najužeg porodičnog kruga, a koje ne pripadaju jednom domaćinstvu, prenosi Dojče vele.

Za doček Nove godine biće na snazi zabrana okupljanja.

Foto: EPA

Ovaj Božić će biti potpuno drugačiji i u crkvama: minimalna udaljenost je jedan i po metar uz obaveznu masku. Ove godine pevanje nije dozvoljeno. Pravila se takođe odnose na sinagoge i džamije.

U Francuskoj će policijski čas važiti od 20 sati uveče do šest ujutru, kada ljudi neće moći bez dozvole da izađu iz kuća.

Izuzetak će biti Badnje veče ali će pravilo važiti za doček Nove godine, piše BBC.

Barovi i restorani biće zatvoreni barem do 20. januara.

Foto: EPA

Nove mere "zaključavanja" koje, između ostalog, podrazumevaju zatvaranje škola i prodavnica na najmanje pet nedelja, donete su i u Holandiji.

Škole, prodavnice koje nisu od vitalnog značaja, muzeji, teretane, pozorišta i frizerski saloni zatvoreni su od ponoći do 19. januara. Restrikcije će biti ublažene oko Božića kada će holandska domaćinstva moći da ugoste tri umesto dva gosta.

Foto: EPA

Italijanski premijer Đuzepe Konte pozvao je građane da izbegavaju "neodgovorno" okupljanje tokom praznika i najavio moguće poostravanje mera u tom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)