AMERIKA BLIZU SPASA? Fajzerova vakcina na korak do registracije u SAD

Tanjug

11. 12. 2020. u 09:40

SAVETODAVNO telo američke Agencije za hranu i lekove (FDA) preporučio je hitnu registraciju vakcine protiv korona virusa koju proizvode kompanije Fajzer i Biontek.

АМЕРИКА БЛИЗУ СПАСА? Фајзерова вакцина  на корак до регистрације у САД

Foto: EPA

Sedamnaest članova Savetodavnog odbora za vakcine i slične biološke proizvode izglasao je u četvrtak odluku da se hitno izda dozvola za upotrebu vakcine.

Od njih 17 četvoro je glasalo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Nekoliko članova Odbora izrazilo je zabrinutost zbog izveštaja o alergijskim reakcijama ljudi koji su u Velikoj Britaniji primili vakcinu.

Ipak, glasanje Savetodavnog odbora ne znači da će vakcina odmah biti odobrena, jer FDA tek treba da odluči da li će prihvatiti preporuku. Predsednik i izvršni direktor medicinskog koledža Mehari Džejms Hildret izjavio je da ima osećaj da su koristi vakcine veće od rizika, iako bi voleo da je u ispitivanje vakcine bilo uključeno više pripadnika manjina.

Komesar FDA Stiven Han izjavio je da ta agencija oseća odgovornost da se što mpre počne sa postupkom razmatranja odobrenja, ali i da obezbede da bilo koja odobrena vakcina zadovoljava stroge standarde.

Kako se navodi, naredni korak je da i Savetodavni odbor za prakse imunizacije preporuči upotrebu vakcine, a oni bi trebalo da se sastanu danas, a da obave glasanje u nedelju.

Dodaje se i da bi isporuka vakcine mogla da počne u roku od 24 sata nakon što FDA izda odobrenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega