BRITANSKI MEDIJI: Postoji pretnja rata između Kine i Amerike

Novosti online

10. 12. 2020. u 22:16

BRITANSKI list „Ekpres“ video je pretnju ratom na osnovu vežbi gađanja kineskih brodova, koje su krenule nakon ulaska američkih pomorskih snaga u Južno kinesko more.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Постоји претња рата између Кине и Америке

Foto: Depositphotos

Kako piše list, pretenzije Pekinga na region preklapaju se sa interesima šest drugih susednih zemalja. SAD u potpunosti odbacuju interese Kine u ovim vodama, pa neprekidno šalju ratne brodove da slobodno patroliraju u Južnom kineskom moru, navodi se u članku.

Čim su američki desantni brodovi „Makin ajlend“ i „Somerset“ ušli u vode regiona, kineska mornarica je počela vežbe gađanja oružjem velikog dometa. Za manevre se kaže da su bili „neplanirani“. U operaciji su učestvovale sve korvete tipa 056A kineske mornarice - Enši, Junčžou i Guangjuen.

Vežbe su uključivale uništavanje "neprijateljskog" broda i vežbe presretanja raketa. Pored američkih ratnih brodova, nad „spornom teritorijom“ preleteli su i američki izviđački avioni, piše „Njuzvik“. Kineski list „Global tajms“ je osudio američke akcije i nazvao ih „odmeravanjem snaga“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

IRAN NEĆE ODGOVORITI: Okončani drektni međusobni sukobi Irana i Izraela