IRAN AKTIVIRA NUKLEARNU DELATNOST: Počinje aktivno obogaćivanje uranijuma

Novosti online

01. 12. 2020. u 08:51

ИРАН АКТИВИРА НУКЛЕАРНУ ДЕЛАТНОСТ: Почиње активно обогаћивање уранијума

Foto: Printskrin

PARLAMENT Irana usvojio je opšte tačke projekta aktiviranja nuklearne delatnosti države, javila je agencija Fars.

Kako se navodi, tokom sednice parlamenta „za“ projekat pod nazivom „strateške mere za ukidanje sankcija“ glasao je 251 poslanik. Projekat je razmotren u hitnom postupku, nakon ubistva nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadea.

Kako je saopšteno ranije, nacrt zakona predviđa povećanje nivoa obogaćivanja uranijuma za 20 odsto i više (takav uranijum se smatra oružjem). Trenutno Iran obogaćuje uranijum na nivou iznad četiri odsto, umesto 3,67 odsto predviđenih nuklearnim sporazumom.

Pored toga, predviđa upotrebu centrifuga za obogaćivanje uranijuma IR-2M u ​​Natanzu i ugradnju centrifuga IR-6 na objektu u Fordou, dok istovremeno nuklearni sporazum predviđa upotrebu centrifuga prve generacije IR-1.

Nacrt takođe uključuje obnovu reaktora u Araku u obliku u kojem je bio pre sporazuma i izgradnju još jednog reaktora. Istovremeno, jedan od delova nacrta obavezuje vlasti da odustanu od dobrovoljnog poštovanja Dodatnog protokola sporazuma o zaštitnim garancijama sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA).

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Jovan

01.12.2020. 10:05

Znači da su i Tramp i Izrael bili u pravu da se ovi prave ludi da razvijaju nuklearnu bombu a pričaju priče javnosti. Nikad vam Izrael neće dozvoliti da napravite tu bombu i ne treba jer znamo kako bi je upotrebili.