IRAN OSLOBODIO NAUČNICU OPTUŽENU ZA ŠPIJUNAŽU: Posle izlaska iz zatvora, Kajli je sve iznenadila izjavom o Teheranu (VIDEO)

Tanjug

26. 11. 2020. u 08:33

KAJLI Mur-Džilbert, britansko-australijska naučnica koja je provela u iranskom zatvoru više od dve godine zbog optužbi za špijunažu, oslobođena je u okviru razmene zatvorenika za trojicu Iranaca.

ИРАН ОСЛОБОДИО НАУЧНИЦУ ОПТУЖЕНУ ЗА ШПИЈУНАЖУ: После изласка из затвора, Кајли је све изненадила изјавом о Техерану (ВИДЕО)

Foto: EPA

Mur-Džilbert (33), predavač na katedri za bliskoistočne studije Univerziteta u Melburnu, uhapšena je u Iranu 2018. godine, a prošle godine je proglašena krivom i osuđena na 10 godina zatvora. 

Ona se u izjavi zahvalila australijskoj vladi i drugima koji su se borili za njenu slobodu, a prethodne dve godine opisala je kao "dugo i traumatično iskušenje".

Rekla je da je njen odlazak iz Irana bio "gorko-sladak" uprkos nepravdi kojoj je bila izložena. Dodala je da je u Iran došla kao prijatelj i da iz te zemlje odlazi sa istim takvih osećanjima, prenosi SiEnEn. 

- Imam samo poštovanje, ljubav i divljenje prema velikoj državi Iran i njegovom srdačnom i hrabrom narodu - navela je Mur-Džilbert u saopštenju koje je objavila australijska vlada.

Iranska agencija YJC javila je da je njeno oslobađanje deo dogovora o razmeni zatvorenika za trojicu iranskih biznismena koji su uhapšeni u inostranstvu zbog kršenja američkih sankcija Iranu. 

Australijski premijer Skot Morison rekao je da oslobađanje naučnice predstavlja "čudo".

- Uvek sam verovao u čuda i zahvalan sam za ovo. Da vidimo kako Kajli stiže kući. Ona je izuzetno inteligentna, jaka i hrabra žena, Australijanska koja je prošla kroz iskušenje koje možemo samo da zamislimo - rekao je Morison.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)