UNIŠTENA PRAVOSLAVNA SVETINjA: Karabaški grad skoro potpuno razoren (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 11. 2020. u 10:24

УНИШТЕНА ПРАВОСЛАВНА СВЕТИЊА: Карабашки град скоро потпуно разорен (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tviter

OKO 80 odsto zgrada u gradu Martuni u nepriznatom Nagorno-Karabahu oštećeno je tokom granatiranja, izjavio je gradonačelnik grada Edik Avanesjan.

- Grad je mnogo stradao, imna mnogo razaranja, uništeno je oko 70-80 odsto grada. Oštećeni su vrtići, kuće i škole - precizirao je Avanesjan.

Dodao je da je još osam naselja u Martuninskom rejonu uništeno u granatiranju.

- U grad se već vratilo oko hiljadu (stanovnika), a pre rata bilo ih je 6.200. U vreme aktivne faze rata u gradu je ostalo oko 400 ljudi - rekao je gradonačelnik Martunija.

U gradu je uništena i ruska pravoslavna crkva.

​Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)