"TUGA NADMAŠILA NADU": Italija u talasu kovida koji je promenio narod

Milica OSTOJIĆ, Rim - specijalno za "Novosti"

18. 11. 2020. u 21:53

ITALIJA živi drugi talas virusa korona potpuno drugačije od prvog i daleko je od martovskog entuzijazma, iako je proletos bila potpuno zatvorena.

ТУГА НАДМАШИЛА НАДУ: Италија у таласу ковида који је променио народ

Foto: EPA

"Tuga je nadmašila nadu" - naslov je istraživanja tršćanskog SWG, Istraživačkog intituta koje je obavljeno na velikom broju ispitanika od 9. do 15. novembra.

Raspoloženje građana i melanholija su na 29, na skali od sto, a nada se spustila na 25. U martu je melanholija takođe bila na 29 ali je nada dostizala 38.

Nad svim procentima dominira osećanje neizvesnosti, prisutno je kod 57 posto građana, a krajem prošle zime bilo je kod 49.

Za razliku od proletos, kada je bio prisutan osećaj jedinstva, iako su bili na distanci, zatvoreni potpuno u kućama, ali se pevalo i sviralo na krovovima, balkonima, nazdravljalo na distanci, sada su mesto tome ustupili bes i melanholija.

Veoma je prisutno zameranje institucijama i nadležnima koji se svađaju i koje su po mišljenju ispitanih građana loše vodile situaciju i tako dovele do brzog porasta epidemije koja je u oktobru eksplodirala. Nivo poverenja u Vladu, koja je raznolikim merama donela konfuziju, veoma je mali. Tuga i strah su dominantni, pa iz toga proističe i visok stepen poverenje u lekare i zdravstveni sistem, iako je u kolapsu u ovom momentu u najvećem broju regiona ipak iznosi 61 posto, a u lekare 85 posto.

Još jedno interesantno poglavlje istraživanja jeste i raspoloženje, osećanje Italijana u odnosu na neke druge evropske zemlje. Na najvišem je nivou, kod 7,3 od 10 građana vlada zabrinutost, u odnosu na Francusku gde se procenat takvog osećanja zadržao na 6,9 ili Nemačku na 6,1 na 10 građana. Tome doprinose osim razvoja pandemije i ekonomske teškoće proistekle zbog Kovida i 35 posto ispitanika izjavljuje da je smanjilo životni standard.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo