"TUGA NADMAŠILA NADU": Italija u talasu kovida koji je promenio narod

Milica OSTOJIĆ, Rim - specijalno za "Novosti"

18. 11. 2020. u 21:53

ТУГА НАДМАШИЛА НАДУ: Италија у таласу ковида који је променио народ

Foto: EPA

ITALIJA živi drugi talas virusa korona potpuno drugačije od prvog i daleko je od martovskog entuzijazma, iako je proletos bila potpuno zatvorena.

"Tuga je nadmašila nadu" - naslov je istraživanja tršćanskog SWG, Istraživačkog intituta koje je obavljeno na velikom broju ispitanika od 9. do 15. novembra.

Raspoloženje građana i melanholija su na 29, na skali od sto, a nada se spustila na 25. U martu je melanholija takođe bila na 29 ali je nada dostizala 38.

Nad svim procentima dominira osećanje neizvesnosti, prisutno je kod 57 posto građana, a krajem prošle zime bilo je kod 49.

Za razliku od proletos, kada je bio prisutan osećaj jedinstva, iako su bili na distanci, zatvoreni potpuno u kućama, ali se pevalo i sviralo na krovovima, balkonima, nazdravljalo na distanci, sada su mesto tome ustupili bes i melanholija.

Veoma je prisutno zameranje institucijama i nadležnima koji se svađaju i koje su po mišljenju ispitanih građana loše vodile situaciju i tako dovele do brzog porasta epidemije koja je u oktobru eksplodirala. Nivo poverenja u Vladu, koja je raznolikim merama donela konfuziju, veoma je mali. Tuga i strah su dominantni, pa iz toga proističe i visok stepen poverenje u lekare i zdravstveni sistem, iako je u kolapsu u ovom momentu u najvećem broju regiona ipak iznosi 61 posto, a u lekare 85 posto.

Još jedno interesantno poglavlje istraživanja jeste i raspoloženje, osećanje Italijana u odnosu na neke druge evropske zemlje. Na najvišem je nivou, kod 7,3 od 10 građana vlada zabrinutost, u odnosu na Francusku gde se procenat takvog osećanja zadržao na 6,9 ili Nemačku na 6,1 na 10 građana. Tome doprinose osim razvoja pandemije i ekonomske teškoće proistekle zbog Kovida i 35 posto ispitanika izjavljuje da je smanjilo životni standard.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)