NE ODUSTAJU: Trampove pristalice najavile protest, on i dalje ne priznaje poraz

Novosti online

14. 11. 2020. u 09:12

PRISTALICE američkog predsednika Donalda Trampa danas će izaći na ulice kako bi poduprli njegove tvrdnje o izbornoj pobedi, dok on nastavlja s pravnim izazovima koji imaju malo izgleda kako bi preokrenuo izbornu pobedu Džoa Bajdena u svoju korist.

НЕ ОДУСТАЈУ: Трампове присталице најавиле протест, он и даље не признаје пораз

Foto: EPA

Tramp je ostvario neznatan napredak na sudovima sa svojim tužbama i prvi put u petak počeo je da sumnja u svoj uspeh, govoreći novinarima da "će vreme reći" ko će biti u Beloj kući od 20. januara.

Od 7. novembra, otkad se smatra da je Bajden pobednik, bilo je i drugih protesta Trampovih glasača širom zemlje, ali bili su mali i zabeleženo je nekoliko incidenata.

Na demonstracijama Trampovih pristalica u Vašingtonu i drugim gradovima trebalo bi da učestvuju razne predsednikove pristalice, ultradesničari i pripadnici policije Čuvara zakletve, kao i Ponosni momci, u javnom pokazivanju podrške za Trampovo nastojanje da ostane na vlasti.

Organizatori su skupovima nadenuli različita imena, uključujući i Marš milion MAGA, Marš za Trampa i Zaustavite krađu. MAGA je akronim slogana Trampove kampanje "Mejk Amerika grejt agen" (Učinimo Ameriku ponovno sjajnom). Tramp je na Tviteru izrazio svoju podršku.

Neke levičarske grupe planiraju protivdemonstracije u Vašingtonu i drugim gradovima.

Bajden učvrstio prednost

Bajden je naknadno učvrstio svoju pobedu u petak, kad su rezultati Edison risrča pokazali da je pobedio u Džordžiji, što mu je dalo ukupno 306 elektorskih glasova, daleko više od 270 koliko je bilo potrebno da bude proglašen predsednikom, i znatno više od Trampovih 232.

Tramp je na događaju u Beloj kući bio blizu toga da prizna da će je u januaru napustiti.

- Ova administracija neće ulaziti u karantin. Nadam se tome, šta god da se dogodi u budućnosti - ko zna koja administracija će to biti? Čini se da će vreme pokazati - rekao je Tramp u svojim prvim javnim komentarima otkad je Bajden proglašen izbornim pobednikom.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili