PRONAĐENA POŠTA KOJU JE IZGUBIO GOLUB PISMONOŠA: Posle 110 godina nemačka vojna poruka završila u muzeju

J.S.

09. 11. 2020. u 17:12

NEMAČKA vojna poruka koju je, bez sumnje izgubio golub pismonoša 1910. godine, čudesno se pojavila 2020. u francuskom Alzasu gde je slučajno pronađena, rekao je kustos muzeja Linge posvećenog bici između Francuza i Nemaca koja se odvijala 1915. godine na alzaškoj strani planinskog masiva Vosges na istoku Francuske.

ПРОНАЂЕНА ПОШТА КОЈУ ЈЕ ИЗГУБИО ГОЛУБ ПИСМОНОША: После 110 година немачка војна порука завршила у музеју

Foto: Novosti

Poruku zaštićenu "malom aluminijumskom kapsulom" slučajno je u septembru pronašao par koji je šetao blizu nemačkog grada Ingershajma.

Po savetu rođaka par je predao kapsulu sa porukom muzeju Linge, nedaleko od mesta na kojme je pronađena. U kapsuli je vrlo dobro očuvana rukom napisana poruka na nemačkom.

- Kad su me telefonom pozvali, pomislio sam, takav je pronalazak izuzetno redak, - rekao je kustos muzeja. - Za svojih četrdeset radnih godina tako nešto nikada nisam video.

Po njegovim rečima kapsula je vremenom isplivala na površinu, kao što je to ponekad slučaj s granatama iz dva svetska rata.

Kustos je pozvao svog prijatelja iz Nemačke i zamolio ga da dešifruje poruku. Reč je o poruci koju je svom nadređenom poslao oficir pruskog pešadijskog puka, u ono doba smeštene severno od Ingershajma. U tekstu se spominju nemački manevri u vreme kada je Alzas bio nemački.

Četiri goluba trebalo je da prenesu četiri primerka poruke, ali se jedan od njih očigledno izgubio vrlo brzo nakon što je poleteo. Ne može se potpuno sigurno tačan datum njihovog slanja, posebno godine, jer je poslednji broj teško čitljiv i ne zna se da li je 16. jul 1910. ili 1916.

Poruka će biti izložena u Muzeju Linge u posebnim uslovima - pod antireflektujućim staklom i u nepropusnom okruženju da se ne bi uništila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju