SUDBINA KARABAHA: Razgovarali Putin i Erdogan, evo šta su dogovorili

Novosti online

07. 11. 2020. u 21:34

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan potvrdili su u telefonskom razgovoru obostranu spremnost za saradnju kako bi se konflikt u Nagorno-Karabahu rešio mirnim putem.

СУДБИНА КАРАБАХА: Разговарали Путин и Ердоган, ево шта су договорили

Foto: EPA

Kako je saopštio Kremlj, detaljno je razmotrena situacija u zoni karabaškog sukoba.

- Predsednik Rusije informisao je turskog kolegu o čitavom nizu telefonskih razgovora s liderima Azerbejdžana i Jermenije. Ti kontakti bili su usmereni na potragu varijante što skorijeg prekida vatre i preusmeravanja na rešavanje situacije diplomatsko-političkim sredstvima. Potvrđena je obostrana spremnost za saradnju s ciljem da se konflikt reši mirnim putem - istakli su u Kremlju.

Predsednik Turske je tokom razgovor Putinu rekao da je Jermenija dužna da se povuče sa okupiranih azerbejdžanskih teritorija, navodi se u saopštenju administracije turskog lidera.

- Tokom telefonskog razgovora razmotreni su tursko-ruski odnosi i regionalni događaji, pre svega situacija u Nagorno-Karabahu. Predsednik Erdogan je rekao da Jermenija mora da se povuče sa okupiranih azerbejdžanskih teritorija, kao i da je kontraofanziva Azerbejdžana ograničena na njegove teritorije - ističu u Ankari.

Erdogan je, takođe, rekao da je neophodno ubediti jermensko rukovodstvo da sedne za pregovarački sto i da je to ključ za prekid konflikta i stabilizaciju u regionu.

O situaciji u regionu Nagorno-Karabaha razgovarali su i šefovi diplomatija dve zemlje, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024