AMERIČKI IZBORI SU SRAMOTA! Lukašenko osuo paljbu po zapadnoj "demokratiji" - Hoćete li tražiti ponavljanje glasanja?

Branko Vlahović (Moskva)

07. 11. 2020. u 13:10

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da su američki izbori sramota., i rekao da je to što se tamo događa ruganje nad demokratijom.

АМЕРИЧКИ ИЗБОРИ СУ СРАМОТА! Лукашенко осуо паљбу по западној демократији - Хоћете ли тражити понављање гласања?

Foto: Arhiva Novosti

- Amerikanci ne mogu da prebroje koliko je ko dobio glasova na predsedničkim izborima a drugima dele savete.

Lukašenko kaže da je u Americi problem ne samo procedure glasanja nego i u prebrojavanju ko je koliko dobio.

- Zapadne zemlje su tražile od Belorusije da ponovi predsedničke izbore. Pogledajmo sada hoće li zapadne zemlje tražiti od SAD da ponove njihove izbore kao što su to tražili od nas. Već sada mogu da kažem da se Zapad boji i neće tražiti od Amerike da ponove glasanje - rekao je Lukašenko.

Iako su najbučniji huškači beloruske opozicije rukovodstva Poljske i Litvanije vlasti u Minsku smatraju da je glavni "režiser" Amerika koja je u više zemalja organizovala smenu legalno izabranih vlasti od Srbije, Gruzije, Ukrajine i sada Belorusije.

Minulog proleća predsednik Lukašenko je pokušao da normalizuje odnose sa SAD, bilo je dogovoreno da se posle mnogo godina imenuju ambasadori u Minsku i Vašingtonu. Državni sekretar SAD Majk Pompeo je nedavno u telefonskom razgovoru pokušavao da ubedi Lukašenka da Amerika ne želi raspad Belorusije i da je za njen teritorijalni integritet.

Iako Lukašenko nije hteo da ulazi u sukob sa Vašingtonom rukovodstvu u Minsku je odavno jasno ko vuče konce i finansira nevladine organizacije koje su se poslednjih godina raznožile u Belorusiji. Osim toga nije nikakva tajna zbog čega mnogi evropski političari i politikolozi smatraju Poljsku glavnim "trojanskim konjem" SAD u EU. Glavni poslušnici vašingtona u NATO I EU su bivše socijalističke zemlje. Mnogo je primera gde poljski političari govore ono što želi Amerika.

Lukašenko je u subotu potvrdio da namerava da provede ustavnu reformu u zemlji .On kategorički tvrdi da se posle ovog mandata neće više kandidovati na mesto predsednika a narod će odlučiti šta želi da promeni u ustavu. Mnogi u Belorusiji misle da se predsednički mandat mora ograničiti na dva roka a i sam Lukašenko je nedavno bio priznao da je predugo na predsedničkoj funkciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati