EVROPSKA KONFEDERACIJA SINDIKATA UPOZORAVA: Zbog kovida bez posla može ostati 30 miliona ljudi

J. Ž. S.

06. 11. 2020. u 09:10

ČAK 30 miliona ljudi moglo bi da ostane bez posla ukoliko programi podrške nezaposlenima, doneti tokom pandemije, ne bi bili produženi, pokazuje istraživanje Evropske konfederacije sindikata.

ЕВРОПСКА КОНФЕДЕРАЦИЈА СИНДИКАТА УПОЗОРАВА: Због ковида без посла може остати 30 милиона људи

Foto: Depositphotos

Nezaposlenih je trenutno 15,9 miliona, od čega je dva miliona posao izgubilo posle izbijanja korona krize.


Prema rezultatima analize, sve bi bilo mnogo gore da nisu doneti programi za očuvanje zaposlenosti preko kojih se trenutno obezbeđuju plate za 39,6 miliona radnika. 
- Procene moguće nezaposlenosti su previše optimističke, s obzirom na to da u njih nisu uključeni sezonski radnici koji gube priliku da budu ponovo angažovani, niti je u obzir uzet takozvani "domino efekat" - mogućnost da mnogi dodatno izgube posao usled zatvaranja lanaca snabdevanja i preduzeća koja su u njemu, a od kojih zavise i mnoga druga - kažu u EKS. 

Činjenica je, međutim, da uprkos velikom padu privredne delatnosti, zaposlenost nije mnogo opala, oko 0,1 odsto u Evropskoj uniji i oko 0,2 odsto u Evrozoni. To je upravo posledica uvođenja kratkotrajnih šema zapošljavanja - javnih inicijativa na nacionalnom nivou koje za cilj imaju da preduzećima koja su u teškoćama omoguće skraćenje radnog vremena, pri čemu sate koji nisu odrađeni zaposlenima pokriva država.

Dodatnu podršku predstavljalo je stvaranje posebnog instrumenta na nivou Unije, takozvane "Podrške ublažavanju rizika od nezaposlenosti u vanrednim okolnostima". Cilj je bio da se zemljama-članicama pomogne u trenucima kada su javni izdaci namenjeni očuvanju radnih mesta naglo porasli.

- Pomoć je stigla u 16 zemalja i pokrila 22 mere koje su ispunile potrebne kriterijume. Problem je što pored zemalja koje su već odlučile da njihovu važnost produže, ima i onih koje oklevaju ili čak najavljuju njihovo ukidanje - ističu u EKS.
Zbog toga EKS od ministara traži da programe podrške zadrže sve do završetka privrednog oporavka i stabilizacije zaposlenosti, kao i da njihovu primenu prošire i na zaposlene na nesigurnim radnim mestima i samozaposlene. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna