FRANCUSKI MINISTAR ZDRAVLJA POBESNEO: Poslanici sprečili produženje vanrednog stanja

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

04. 11. 2020. u 15:22

ФРАНЦУСКИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА ПОБЕСНЕО: Посланици спречили продужење ванредног стања

Ministar Veran i premijer Kasteks

DOK korona virus besni Francuskom u drugom talasu, posle preko više od 850 preminulih po crnom bilansu samo prema podacima u utorak, građani ove zemlje tokom opšteg karantina proglašenog sve do 1. decembra sve su više nestrpljivi da ugledaju svetlo na kraju tunela.

Opozicija je, tako, "minirala" najnovija nastojanja vlasti da vanredno stanje produži čak do 16. februara.

Na glasanju duboko u noć, opozicioni poslanici su iskoristili priliku nedovoljnog broja prisutnih iz vladajuće koalicije i ograničili vanredno zdravstveno stanje samo do 14. decembra. Takođe su izglasali i to da svako eventualno produžavanje karantina posle 30. novembra mora da odobri skupština. To su "proslavili" stojećim aplauzom.

Udruženi opozicionari različitih političkih boja žele da građani nesmetano proslave Božić, smatrajući istovremeno da bi vanredno stanje sve do sredine februara dovelo u pitanje demokratski život zemlje.

Sve to razbesnelo je ministra zdravlja Olivijea Verana, koji je u kasne sate došao u skupštinu pravo iz posete odeljenju za reanimaciju u jednoj bolnici i pitao poslanike da li su možda aplaudirali tome što je Francuska pobedila epidemiju.

- U prvoj sobi odeljenja reanmacije video sam dvadeset osmogodišnjeg mladića u komi. U drugoj sobi bio je gojazan čovek star 35 godina – insistirao je ministar na tome da epidemija ne pogađa samo starije osobe.

A onda je, inače mirnih nerava, izgubio živce i podigao glas.

- To je realnost, dame i gospodo poslanici. A ako ne želite da je čujete, izađite napolje! – vikao je Veran, praćen zvižducima i glasnim negodovanjem opozicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)