AZERSKO ORUŽJE KOJE TOPI KOSTI I MESO? Objavljen jezivi snimak iz Karabaha, ali je ruski ekspert razbio veliki mit (VIDEO)

Novosti online

31. 10. 2020. u 10:38

RUSKI novinar, Aleksandr Koc, objavio je video-snimak kojim se moglo zaključiti da se u ratu na Kavkazu koristi beli fosfor, ali je kasnije objavio i mišljenje vojnog eksperta da se ne radi o tom oružju.

АЗЕРСКО ОРУЖЈЕ КОЈЕ ТОПИ КОСТИ И МЕСО? Објављен језиви снимак из Карабаха, али је руски експерт разбио велики мит (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Prema prvim informacijama, beli fosfor je koristila azerbejdžanska vojska u borbi protiv jermenskih snaga.

Koc je podsetio da je isto oružje koristila ukrajinska strana u sukobima u Donbasu.

Međutim, vojni ekspert Viktor Murahovski kaže da snimak iz Nagorno-Karabaha prikazuje dejstvo tipične zapaljive municije, ali da u njoj nema belog fosfora.

Beli fosfor je veoma razoran i razvija visoku temperaturu pri udaru.

Prema Trećem protokolu Konvencije o upotrebi konvencionalnog naoružanja, zabranjeno je korišćenje belog fosfora protiv civilnog stanovništva. 

Zabranjen je zbog toga što oni koji se nalaze blizu zone pada, zadobiju teške opekotine koje ih mogu lišiti života ili ostaviti sa teškim ožiljcima. Neke žrtve su svedočile da ovo oružje spaljuje meso i kosti, s obzirom na to da opekotine prodiru do mišića i kostiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

BRATE! Legende NBA lige, Kevin Garnet i Trejsi Mekgrejdi, u klinču zbog Nikole Jokića - ko je ovo mogao da sanja?! (VIDEO)