UVODI SE KARANTIN NA NACIONALNOM NIVOU: Makron zbog epidemije virusa korona naredio ponovno zaključavanje

Tanjug

28. 10. 2020. u 20:40

FRANCUSKA je ponovo proglasila opšti karantin. Predsednik ove zemlje Emanuel Makron obratio se u sredu uveče naciji i saopštio da će izolacija trajati najkraće do 1. decembra.

УВОДИ СЕ КАРАНТИН НА НАЦИОНАЛНОМ НИВОУ: Макрон због епидемије вируса корона наредио поновно закључавање

Foto: AP

Istovremeno je poručio da će se svakih 15 dana vršiti evaluacija stanja, što bi moglo, u slučaju dobrih rezultata, da omogući otvaranje određenih prodajnih objekata.

Za sada, ostaju otvoreni samo apoteke, prodavnice hrane i drugih neophodnih artikala. Za razliku od prolećnog karantina, imajući u vidu da je priroda virusa bolje proučena, škole će biti otvorene. Biće omogućena i poseta staračkim domovima.

Makron je naglasio i da će nastaviti da rade javne službe, fabrike, poljoprivredna dobra, građavinske firme.

- Privreda ne sme ni da se zaustavi, ni da se uruši – poručio je francuski predsednik.

S druge strane, rad od kuće se preporučuje kad god je to moguće. Studenti će nastavu pratiti na daljinu. Iz kuće će moći da se izađe samo zbog neophodne nabavke, da se ode na posao, odvedu deca u školu, ode kod lekara ili se prošeta jedan sat najdalje kilometar od kuće. Ponovo se, dakle, u upotrebu vraćaju potvrde i kazne za one koji ne poštuju ove mere. Biće zabranjena sva javna okupljanja, a neće biti dozvoljeno ni kretanje između regiona.

Neće raditi ni barovi i restorani, cvećare, frizeri... Makron je poručio da će, bez obzira na cenu, država nastaviti da pomaže svima, između ostalog i tako što će mala i srednja preduzeća dobijati do 10.000 evra za pretprljenu štetu, dok će zaposlenima iz državne kase biti isplaćene plate iako ne rade. Mnoge kafedžije, međutim, ističu da to može samo da zapuši rupe, ali ne i da spreči njihov finansijski brodolom.

Granice sa drugim državama EU biće otvorene, dok spoljne granice EU ostaju zatvorene. Na aerodromima će se vršiti obavezni test za sve one koji se vraćaju u zemlju.

Poseta grobljima će biti dozvoljena da bi se, kako je istakao Makron, preminuli dostojno sahranili.  

Opšti karantin stupa na snagu već u noći između četvrtka i petka.

- Svaki sat je bitan – uputio je Makron alarmantnu poruku.

Foto: EPA

Francuski predsednik je naglasio da su dosadašnje mere bile teške, ali da ovi napori nažalost nisu bili dovoljni.

- Virus cirkuliše brzinom koju ni najveći pesimisti nisu mogli da predvide – kazao je Makron.

Poručio je da je i dalje na delu strategija "živeti s virusom" uz usporavanje epidemije.

- Uradili smo sve što smo mogli – rekao je Makron i naglasio da je strategija vlasti bila dobra, kao i da je Francuska evropska zemlja koja najviše testira, s 1,9 miliona testova nedeljno.

Ali, istakao je da se epidemija iznenada ubrzava i da virus dobija na snazi sa dolaskom zime.

- Svi smo u Evropi iznenađeni evolucijom virusa – preneo je francuski predsednik.

Makron je izneo crnu viziju da će drugi talas "bez sumnje biti teži i smrtonosniji od prvog". Naglasio je i da će sredinom novembra, "šta god uradili", na reanimaciji u Francuskoj biti 9.000 ljudi! Trenutno ih ima oko tri hiljade, dok je u najtežem trenutku prvog talasa na respiratorima bilo 7.500 pacijenata.

Inicijalni kapaciteti na reanimaciji u Francuskoj iznose 5.000 mesta, u međuvremenu su povećani na 6.000, a Makron je u sredu obećao da će ih biti i 10.000. Vlasti su još proletos najavile povećanje na 12.000, ali to očigledno nije učinjeno. Francuski predsednik je, međutim, poručio da cilj nije da ljudi masovno popunjavaju krevete na reanimaciji.

Emanuel Makron je takođe rekao da rešenje nije ni princip dostizanja kolektivnog imuniteta, jer bi za nekoliko meseci u tom slučaju u zemlji bilo čak 400.000 preminulih. Kao neetičku meru odbacio je i selektivno zatvaranje najugroženijih grupa, od kojih neki uz to žive i sa mlađima. Princip "testirati – trasirati – izolovati" ocenio je kao uspešan u uslovima kada ima hiljadu zaraženih dnevno, a ne kao sada, kada ih na osnovu izvršenih testova ima između 40 i 50 hiljada, odnosno "bez sumnje, dvostruko više".

Makron je istakao da je nove mere doneo posle konsultacija sa naučnicima, političkim predstavnicima, privrednim udruženjima i evropskim partnerima. Cilj je da se na ovaj način zaštite najslabije i najosetljivije osobe, jer su među preminulima 85 odsto stariji od 70 godina, ali da se pruži zaštita i mlađima, jer na renanimaciji trenutno 35 pacijenata ima manje od 65 godina. Namera je, takođe, da se na ovaj način zaštite bolnice i bolničko osoblje, ali kako je rekao Makron, i najsiromašniji koji su i najviše pogođeni virusom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

U izricanju mera tražena je ravnoteža u održavanju privrede, ali je Makron ipak naglasio:

- Za nas ništa nije važnije od ljudskih života.

Prema rečima francuskog predsednika, namera je da se na ovaj način broj zaraženih smanji na 5.000 dnevno.

- Ostanite maksimalno kod kuće i poštujte pravila! – uputio je Makron poruku naciji.

Emanuel Makron je takođe ponovo istakao da naučnici predviđaju da će vakcina biti dostupna tek na leto sledeće godine, iako je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u sredu pre podne, svega nekoliko sati ranije, naglasio da će u EU već do kraja ove godine ili na samom početku sledeće biti dostupne "tri do četiri vakcine", zbog čega namerava da vrlo brzo obavi konsultacije sa svim šefovima država ili vlada EU, da bi se na vreme utvrdila logistika oko njihove raspodele i dostave, u cilju organizovanja kampanje vakcinisanja. To, očigledno, nije i Makronova vizija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna