REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Satelitski snimak otkrio afričke pustinje koje su ispunjene milijardama drveća

Novosti online

17. 10. 2020. u 00:13

РЕВОЛУЦИОНАРНО ОТКРИЋЕ: Сателитски снимак открио афричке пустиње које су испуњене милијардама дрвећа

Foto: Depozitfotos

NOVA revolucionarna studija satelitskih snimaka visoke rezolucije koja koristi specijalni algoritam otkrila je da, suprotno popularnom mišljenju, u pustinjama Sahel i Sahara postoji najmanje 1,8 milijardi stabala.

Tim od 24 naučnika iz Evrope, SAD-a i Afrike otkrili su da je takozvana subvlažna zona iznenađujuće ispunjena biljnim svetom.

„Bili smo vrlo iznenađeni da u pustinji Sahara raste toliko puno drveća“, rekao je glavni autor Martin Brandt, docent geografije na Univerzitetu u Kopenhagenu.

„Svakako postoje ogromna područja bez ikakvog drveća, ali još uvek postoje područja sa velikom gustinom stabala, pa čak i između peščanih dina, tu i tamo raste neko drveće“, naveo je.

Zahvaljujući moćnom algoritmu i sa 11.000 satelitskih snimaka visoke rezolucije, prebrojana su stabla.

Brandtovo visoko detaljno, brojanje pojedinačnih stabala otkrilo je gustinu od 13,4 po hektaru.

Studija je isključila drveće ili grmlje sa malim krošnjama, računajući samo one sa prosečnom veličinom krošnje od 12 kvadratnih metara.

Stručnjaci koji su pregledali istraživanje rekli su da će uskoro biti moguće mapirati lokaciju i veličinu svakog drveta širom sveta.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Niko

17.10.2020. 07:26

Prebrojali su 1.8 miljardi stabala? ako su brojali po 1 stablo svake sekunde to je godisnje 31.536.000 stabala, sto znaci da bi toliko broj stabala morali da broje 57 godina. Ali to kaze matematika, ipak nasa je cudo