KORONA NE SMETA: Raste prodaja električnih automobila u Evropi

Tanjug

15. 10. 2020. u 09:41

ELEKTRIČNA vozila činila su osam odsto prodaje automobila u Evropi u prvoj polovini godine, što je na talasu podsticaja za kupovinu otvorilo put utrostručenju njihovog tržišnog prodajnog udela ove godine, pokazuje analiza nevladine organizacije Transport&Environment (T&E).

КОРОНА НЕ СМЕТА: Расте продаја електричних аутомобила у Европи

Foto: Tanjug/AP

Iako je pandemija novog korona virusa srezala prodaju automobila, porasla je prodaja elektromobila, koje je T&E definisao kao one koje pokreću baterije i hibridni modeli.

Tako su električni automobili više nego utrostručili svoj tržišni udeo u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA), u poređenju sa prvom polovinom prošle godine, pokazuju podaci T&E-a.

Očekuje se da će se direktna prodaja takvih vozila ove godine približno udvostručiti, na milion jedinica, navodi se u analizi, prenosi Index.hr.

Povećanje prodaje T&E pripisuje strožim standardima za emisije izduvnih gasova u Evropskoj uniji, koji su stupili na snagu ove godine, te podsticajima za kupovinu u Nemačkoj i Francuskoj.

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) smatra da je prodaja električnih vozila podstaknuta nacionalnim programima podrške za podsticanje ekonomskog oporavka od pandemije covida-19, ali da taj trend ne mora nužno biti dugoročan.

Pored toga što ne zagađuju životnu sredinu, e-automobili su i znatno isplativiji od klasičnih benzinaca ili dizelaša, manje troše, a i jeftiniji su za servisiranje od klasičnih automobila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

CIRKULARNI GRADOVI: Prilika za lepšu budućnost