ALARMANTNO UPOZORENJE NAUČNIKA! Ulazimo u "korona kovitlac" - ovo se odnosi na celu planetu

I. STANOJEVIĆ

12. 10. 2020. u 09:12 >> 09:12

VIRUS korona inficirao je oko 37 miliona ljudi i odneo više od milion života. Od kovida 19 oporavilo se 28 miliona obolelih.

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА! Улазимо у корона ковитлац - ово се односи на целу планету

Foto AP

Najviše zaraženih, ali i preminulih, beleže SAD, Indija, Brazil i Rusija. U Evropi je zaraženo bezmalo šest miliona ljudi.

U Indiji je taj broj juče premašio sedam miliona. Za 24 sata zabeležena su 74.383 inficirana. Očekuje se da će Indija narednih sedmica izbiti na prvo mesto crne kovid liste, odnosno, nadmašiti SAD, gde je registrovano 7,7 miliona obolelih.

U Brazilu je u poslednja 24 sata upisano 26.749 slučajeva korone, a preminulo je 559 osoba. U ovoj zemlji dosad je zaraženo pet miliona ljudi, a umrlo ih je 150.198. Australija produžava trajanje obaveznog karantina i pooštrava mere, naročito u Viktoriji, gde je oko 90 odsto od broja ukuno zaraženih na celom kontinentu.

ZABRINJAVAJUĆE I U REGIONU

U REPUBLICI Srpskoj potvrđena su ukupno 10.382 slučaja virusa korona, a preminule su 322 osobe. U BiH je testirano 845 uzoraka, od kojih je 179 pozitivno na virus korona. Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima. U Hrvatskoj je 508 novih slučajeva, a od početka pandemije zaraženo je više od 20.000 ljudi. U Sloveniji je više od 3.000 aktivnih slučajeva zaraze, a preminulo je ukupno 167 ljudi. Kako je u tvitu naveo portparol vlade za kovid 19 Jelko Kacin, uz veliki broj novozaraženih, naročito zabrinjava udeo pozitivnih među testiranima od 13,9 odsto, što je bez presedana.

U Rusiji su zabeležena 13.634 slučaja bolesti, što je najveći broj novozaraženih od početka pandemije. Ukupan broj registrovanih dostigao je 1,3 miliona. Umrlo je 22.597. Rusija je po broju potvrđenih slučajeva virusa korona četvrta u svetu, posle SAD, Indije i Brazila.

Foto AP

Velika Britanija je na "prekretnici", sličnoj onoj u martu, upozorio je naučnik DŽonatan Van-Tam. On je rekao da su godišnja doba "protiv nas", a čitava Zemlja, bez obzira u kom se periodu godine nalazi, na rubu je "kovitlaca", prenosi Bi-Bi-Si.

Nakon porasta broja slučajeva, tokom narednih nedelja uslediće i porast smrtnih ishoda, upozorio je Van-Tam i pozvao ljude da ograniče fizičke kontakte. Očekuje se da će britanski premijer Boris DŽonson danas objaviti oštrije mere.

TRAMP NASTAVLJA KAMPANJU

LEKAR američkog predsednika dr Šon Konli izjavio je da je Donald Tramp testiran negativno na virus korona, što znači da nema rizika da bi mogao da bude prenosilac zaraze. Tramp se u subotu, prvi put otkako mu je pre više od nedelju dana dijagnostikovan kovid 19, pojavio pred svojim pristalicama u Beloj kući, kojima se sa balkona obratio bez zaštitne maske i uputio apel da se "angažuju do pobede" na predstojećim predsedničkim izborima. U svom maniru optužio je demokrate da nameravaju da sprovode "socijalističku", čak "komunističku" politiku u Americi.

Malo je evropskih zemalja u kojima se ne beleži porast broja dnevno registrovanih slučajeva. U Italiji je taj broj skoro šest hiljada! Prema pisanju medija, situacija je vanredna, ali ne i dramatična. Vlada je u trci sa vremenom, dalji rast broja zaraženih je izvestan, pa s jedne strane treba ograničiti širenje virusa, a s druge, očuvati privredu i, koliko to epidemiološka situacija dozvoli, održati škole otvorenim.

- Pokušavamo da izbegnemo još jedan karantin. Oni koji tvrde da su mere prevencije samo zamke da bi se umanjile naše slobode, govore ogromne gluposti. Samo sigurna zemlja može početi ponovno da živi punim plućima, s više energije i odlučnosti - izjavio je ministar za zdravstvo Roberto Speranca.

Virus ušao U Evropsku Komisiju

EVROPSKA komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Marija Gabrijel, pozitivna je na virus korona. "Posle prvog negativnog testa u ponedeljak, drugi test je pozitivan. Od ponedeljka sam u izolaciji i ostaću kod kuće, prateći ustanovljenu proceduru. Čuvajte svoje zdravlje", napisala je Gabrijel na "Tviteru". Bugarska političarka prva je članica Evropske komisije koja je zaražena virusom korona, iako je nekoliko njih objavilo da su u samoizolaciji.

Italijanski mediji, pozivajući se na izvore bliske vladi, pišu da će Komitet predložiti dalje skraćenje rada barova i restorana i ograničavanje zadržavanja mladih pred kafićima, a građanima se savetuje da i u okviru porodičnog druženja koriste masku, ako su u kontaktu sa osobama koji im nisu ukućani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)