RAT NA KAVKAZU: Ponovo padaju bombe po Stepanakertu, armija Karabaha nastupa (FOTO/VIDEO)

Novosti online

07. 10. 2020. u 08:23 >> 14:47

U NAGORNO-karabahu se vode žestoke borbe. Nastavljene su vojne operacije. I jedna i druga strane tvrde da su napredovale sa prethodnih pozicija.

РАТ НА КАВКАЗУ: Поново падају бомбе по Степанакерту, армија Карабаха наступа (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

Azerbejdžanska strana je saopštila da je vojska zauzela više položaja i punktova, kao i jednu stratešku kotu, kao i da je oslobodila grad Džabrail.

- Oružane snage Azerbejdžana zauzele su brojne strateške kote u pravcu Agderina, oko Madagiza, i kontrolišu ih - saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

S druge strane Minostarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su zauzete strateške kote i da se napadači povlače.

Grafika VN

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem oktobra. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika.

Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

Grafika VN

U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

19:49 - Armija odbrane Karabaha povratila izgubljene položaje

Predsednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah, Araik Arutjunjan, saopštio je da je tokom borbi Armija odbrane Karabaha povratila izgubljene položaje od azerbejdžanskih oružanih snaga i spasila 19 svojih vojnika koji su se skrivali u šumi.

- Još jednim briljantnim vojnim manevrom Armija odbrane ne samo što je oslobodila jedan od izgubljenih položaja, već je uspela i da spasi živote 19 naših vojnika, koji su se nekoliko dana pre toga hrabro opirali neprijatelju i, umesto da se povuku, bili prinuđeni da se skrivaju u najbližoj šumi, čekajući kontraofanzivu naših trupa - napisao je Arutjunjan na Fejsbuku. 

Prema njegovim rečima, tokom operacije azerbejdžanska strana pretrpela je velike gubitke.  

18:55 - Ruski novinari pod granatama U Stepanakertu

Snimateljska ekipa ruskog Multimedijalnog informativnog centra „Izvestija“ našla se pod granatama u Stepanakertu, u Nagorno-Karabahu. Niko nije povređen.

Ekipa je snimala prilog o dvema stanovnicama Stepanakerta koje u pekari same prave i besplatno dele hleb.

Posle snimanja ekipa se vraćala u svoj hotel u centru grada baš kada je počelo granatiranje.

Nekoliko granata palo je nedaleko od njih. Uspešno su stigli do skloništa.

17:23 - Uništeno veliko skladište goriva azerbejdžanske vojske

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je video uništavanja skladišta goriva Oružanih snaga Azerbejdžana.

- Kao rezultat sjajno izvedenih akcija Armije odbrane Karabaha, uništeno je još jedno skladište naftnih derivata od vitalnog značaja za azerbejdžansku vojsku - napisala je na svom Fejsbuku portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

16:45 - Predsednik Jermenije: Sukob u Karabahu može se zaustaviti samo nakon izlaska Turske iz igre

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan smatra da se sukob u Karabahu može zaustaviti tek nakon što se Turska „povuče iz igre“.

- Sada (u Karabahu) ne traje lokalni sukob, već pravi rat za koji su se Azerbejdžan i Turska dugo spremali... Vatru je moguće zaustaviti samo ako treći igrač (Turska) izađe iz igre - rekao je predsednik tokom susreta sa ruskim novinarima.

Prema njegovim rečima, zbog umešanosti Ankare u sukob, ova zemlja ne može biti posrednik u rešavanju problema Karabaha.

14:45 - Zarobljena tri azerbejdžanska tenka

Na društvenim mrežama snimak zarobljenog azerbejdžanskog vojnika koga sprovode u pozadinu i tri napuštena tenka na liniji fronta.

14:26 - Alijev: Pregovori s Jermenijom po okončanju sukoba

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas da bi njegova zemlja trebalo da se vrati pregovorima sa Jermenijom nakon što se okonča akutna faza vojnog sukoba u regionu Nagarno Karabah.

Alijev je u intervjuu za rusku državnu televiziju rekao da Turska ima pravo da posreduje u pregovorima, prenosi Rojters.

Jermenski predsednik Nikol Pašinjan izjavio je za magazin tajm da će Jermenija pristati na primirje jedino ukoliko Turska prekine da se meša i ako se njeni plaćenici povuku.

13:07 - Azerbejdžan negira da koristi zabranjenu municiju

Azerbejdžanska vojska ne koristi zabranjenu municiju u sukobima na području Nagorno-Karabaha, izjavio je danas šef Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju azerbejdžanskog Ministarstva odbrane Gusein Mahmudov.

"Odgovorim sasvim jasno: nikako ne koristimo zabranjeno naoružanje", rekao je Mahmudov za TASS odgovarajući na pitanje da li su kasetne bombe ili druge zabranjene vrste oružja korišćene u operacijama u Nagorno-Karabahu.

Civilni objekti i civili nisu meta azerbejdžanskih trupa u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžanska vojska izvodi vojne operacije u skladu sa Ženevskom konvencijom i poštujući sve norme međunarodnog humanitarnog prava, rekao je Mahmudov.

13:01 - Ofanziva uspešna, do sada uništeno 250 jermenskih tenkova i transportera

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da zauzelo nova uporišta u različitim pravcima na području sukoba u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane je izvestilo i da je u području sukoba od početka vojne konfrontacije eliminisan veliki broj neprijateljskih snaga, vojni hardver i drugo naoružanje jermenskih snaga.

Azerbejdžanska vojska je eliminisala oko 250 tenkova i drugih oklopnih vozila, do 270 artiljerijskog oruđa, raketne sisteme i minobacače sa više lansirnih raketa, do 60 komada oružja za PVO, 11 komandnih i komandno osmatračkih mesta, osam deponija municije, do 150 motornih vozila i lansir S-300 jermenske vojske na području sukoba od 27. septembra do 5.30časova 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo.

Foto: EPA

12:00 - Oboren azerbejdžanski helikopter

Na društvenim mrežama pojavio se snimak obaranja još jednog azerbejdžanskog helikoptera.

11:02 - Kontraofanziva jermenskih snaga na severu, zauzeti nedavno izgubljeni položaji

Armija odbrane Nagorno-Karabaha je, prema rečima portparola Ministarstva odbrane Jermenije Arcruna Ovanisjana, prešla u kontraofanzivu 6. oktobra na severnom pravcu linije razdvajanja i značajno poboljšala svoje položaje.

Foto: Tviter

10:55 - Azerbejdžan grantira gradove u Nagorno-Karabahu, koristi i dronove-kamiaze

Azerbejdžanska vojska izvela je dva artiljerijska ili vazdušna napada na grad Šuša, javlja dopisnik Sputnjika. Ministarstvo inostranih poslova Nagorno-Karabaha saopštilo je da je neprijatelj dronovima-kamikazama napao civilne objekte Stepanakerta.

„Upravo sada azerbejdžanske oružane snage napale su Stepanakert, civilni objekti napadnuti su dronovima-kamikazama i raketama“, saopštio je MIP Karabaha i dodalo da za sada nema podataka o povređenima u Stepanakertu.

Trenutno se iz pravca Šuše, drugog po broju stanovnika grada u Karabahu, podiže dim, koji se vidi čak iz Stepanakerta, udaljenog 10 kilometara od njega.

09:08 - Jermeni artiljerijom slomili azerbejdžansko napredovanje

Jermenske snage odbile su žestok napad azerbejdžanskih snaga tokom noći na jugoističnom pravcu. Cilj ovog napada bilo je zauzimanje Džebraila (Jebrail).

Foto: Tviter

Preciznom artiljerijskom vatrom slomljeno je azerbejdžansko napredovanje na ovom delu fronta. Istovremeno se otvorila mogućnost za kontanapad.

Takođe , kako je na društvenoj mrežei tviter izjavila portparol MO Jermenije Šušan Stepanjan uništeno je i jedno veliko skladište nafte.

09:01 - Pašinjan: Nastavak genocida nad Jermenima

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je danas da akcije Turske i Azerbejdžana liče na "teroristički napad" na Nagorno-Karabah i da je to nastavak genocida nad Jermenima.

"Suočavamo se sa azersko-turskim međunarodnim terorističkim napadom", rekao je Pašinjan za Skaj Njuz i dodao da "za njega nema sumnje da je to politika kontinuiteta genocida nad Jeremenima i politike ponovnog uspostavljanja turskog carstva", dodao je.

On je podsetio na ubistvo 1,5 miliona Jermena od strane Otomanskog carstva od 1915. do 1923. godine, prenosi Rojters.

08:18 - Azerbejdžan se priprema za ofanzivu na jugu

Azerbejdžanske snage prikupljaju veliki broj jedinca na području tromeđe sa Iranom duž reke Araks u pokušaju da krenu napred.

Na ovaj način pokušavaju da isprovociraju snage Nagorno-Karabaha da otvore vatru kako bi granate pale na teritoriju Irana.

07:51 - Stradalo još 40 sirijskih plaćenika

Tela 40 sirijskih plaćenika vraćena su svojim rođacima. Oni su poginuli boreći se u Nagorno-Karabahu protiv jermenskih snaga.

07:41 -Jermenija: Nismo raketirali naftovode u Azerbejdžanu

Jermenski zvaničnici odlučno su u utorak demantovali da su jermenske snage bombardovale naftovod u Azerbejdžanu.

Demanti je stigao i od predstavnice ministarstva odbrane Jermenije Šušane Stepanijan i iz kabineta predsednika sampoproglašene republike Nagorno-Karabah Vahrama Pogosijana, prenela je agencija Armenpres.

"Naši ciljevi su samo vojni objekti, a naftovod Baku-Tbilisi-Čejhan to nije", izjavio je Pogosijan i naglasio da je reč o lažnoj informaciji koja je plasirana s ciljem da se obmane međunarodna javnost.

07:21 - Azerbejdžan optužio Jermene za granatiranje gasovoda

Azerbejdžanska strana optužila je jermenske snage da su granatirale kasetnim bombama gasovod Baku-Tbilisi-Čejhan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)