TRAMP O BOLESTI NIJE GOVORIO ISTINU: Taktika ili slučajnost?

Novosti online

06. 10. 2020. u 16:03

VEST o tome da je Donald Tramp zaražen korona virusom, duboko je uzdrmala Sjedinjene Države.

ТРАМП О БОЛЕСТИ НИЈЕ ГОВОРИО ИСТИНУ: Тактика или случајност?

Foto: Tanjug/AP

Naveliko se spekuliše o njegovom zdravstvenom stanju, a i sam Tramp izaziva zabunu protivrečnim izjavama.

Američki predsednik je u petak primljen u Vojno-medicinski centar u Betezdi, severno od Vašingtona, nakon što je prethodno na Tviteru saopštio da je zaražen korona virusom.

Neposredno pre nego što je stigao u bolnicu, snimio je kratak video, koji je objavio na Tviteru.

- Mislim da sam veoma dobro - rekao je Tramp, ali je dodao da će za svaki slučaj ipak otići u bolnicu.

Nepuna 24 sata posle prve poruke, Tramp se javio novim video-saopštenjem – ovoga puta iz vojne bolnice. Na samom početku poruke, uskočio je sebi u usta: “Kada sam stigao ovde, nije mi baš bilo dobro. Sada mi je mnogo bolje”, rekao je Tramp (74).

Tom prilikom je izjavio da pretpostavlja da će se “uskoro vratiti” i da se raduje nastavku predsedničke kampanje. Međutim, takođe je rekao da je dalji tok njegove infekcije neizvesan.

- Ne zna se ništa detaljnije o narednih nekoliko dana. Mislim da će to biti istinski test. Prema tome, videćemo šta će se desiti narednih dana.

Foto: Tanjug/AP

PROTIVREČNE IZJAVE PREDSEDNIKA: TAKTIKA ILI SLUČAJNOST?

Možemo samo da nagađamo zbog čega Tramp daje protivrečne izjave, piše “Fokus”. Nije isključeno da je Tramp prvom porukom u petak hteo da pošalje pozitivne signale javnosti, a pre svega privredi.

Njegove umirujuće reči, međutim, nisu imale pozitivan efekat na berzi. Američki indeks Dau Džons oslabio je nakon objavljivanja pozitivnog testa za 0,5 odsto, a vrednost nemačkog Daksa je takođe opala.

Isto tako je moguće da je Tramp, koji je dugo umanjivao opasnost korona virusa, sada rekao da mu je dobro kako bi potvrdio svoje ranije tvrdnje. Tramp je svojevremeno predviđao da će virus nestati sam od sebe. Imajući sve ovo u vidu, Trampova najnovija izjava da je dobro nije nešto čemu se nedvosmisleno može verovati, ocenjuje “Fokus”.

Foto: Tanjug/AP

LIČNI LEKAR I ŠEF KABINETA DAJU KONTROVERZNE IZJAVE

Ako je suditi po saopštenjima Trampovog lekara Šona Konlija i šefa štaba Bele kuće Marka Medousa, virus je možda pogodio Trampa žešće nego što se pretpostavljalo u početku.

Konli je u subotu na konferenciji za štampu malo toga otkrio o zdravstvenom stanju američkog predsednika, izbegavajući da odgovori na pitanja novinara. Rekao je samo sledeće: “Jutros se predsednik oseća veoma dobro.”

U noći pre nedelje, Konli je izašao sa novim informacijama: Tramp još nije “prebrodio najgore”, tim lekara izražava “oprezan optimizam”, s obzirom na to da Tramp ipak više nema povišenu temperaturu i da nije priključen na kiseonik.

ŠEF KABINETA "OZBILjNO ZABRINUT"

U subotu se oglasio i šef kabineta Bele kuće Medous: “Juče smo bili ozbiljno zabrinuti”, rekao je za “Foks njuz”. “Imao je visoku temperaturu, a nivo kiseonika u krvi je brzo opadao”.

Mediji prenose da je Tramp u petak još u Beloj kući, pre nego što je primljen u bolnicu, bio priključen na kiseonik.

Foto: Tanjug/AP

DONALD TRAMP OKLEVAO DA ODE U BOLNICU

Kako prenosi CNN, Tramp je u petak oklevao da ode u bolnicu zbog korona virusa. Pozivajući se na obaveštene izvore, mreža je u noći između subote i nedelje javila da su Trampovi savetnici morali da ubeđuju predsednika da se ukrca u vojni helikopter, koji ga je već čekao na južnom travnjaku.

TEK NAKON ZATVARANjA BERZE UPUĆEN U BOLNICU

Uprkos simptomima i već započetoj terapiji, prošlo je određeno vreme pre nego što je predsednik pristao da ode u bolnicu. Kako navodi “Fokus”, pozivajući se na medijske izvore, predsednik nije želeo da ostavi utisak da je bolestan. Visoki zvaničnici vlade na kraju su odlučili da Tramp ode u bolnicu tek nakon zatvaranja berze kako bi sprečili pad vrednosti akcija.

“Volstrit džornal” je izvestio da je Tramp prećutao prvi pozitivan rezultat brzog testa u četvrtak, te da je znao da je zaražen još tokom televizijskog intervjua, u kome je potvrdio da je zaražena njegova bliska savetnica. U drugom, laboratorijskom testu, potvrđeno je da je pozitivan.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi