PREMIJER KONTE OTKRIO: Da li Italiji preti novi karantin

Tanjug

06. 10. 2020. u 10:10

ПРЕМИЈЕР КОНТЕ ОТКРИО: Да ли Италији прети нови карантин

Foto Tanjug-AP

U ITALIJI neće biti novog karantina, jer to ne bi izdražala privreda, a pitanje je da li bi i građani mogli podneti da ponovo budu zatvoreni u kućama, kao na vrhuncu pandemije u martu i aprilu, pišu italijanski mediji citirajući političare i ekonomiste.

Premijer Đuzepe Konte je potvrdio, piše agencija Ansa, da neće biti novog karantina.

-Mi preduzimamo sve mere zaštite da do toga ne dođe i razvili smo odličan sistem otkrivanja i traganja za zaraženima od Covida-19"- rekao je Konte i apelovao na građane da na svoje telefone skinu mobilnu aplikaciju "Imuni", koja omogućava da se otkriju kontakti zaražene osobe.

-To je moralna obaveza svakog Italijana-rekao je premijer Konte.

U poslednja 24 sata broj novozaraženih je manji nego prethodna dva dana vikenda, ali to ne znači da se virus manje širi, već je po svoj prilici posledica činjenice da je broj testiranih na korona virus manji za 40 hiljada.

Južna regija Kampanja je prva po broju novozaraženih, kojih je više od 400 dnevno, pa je predsednik regije Vinćenco de Luka pooštrio mere koje su već na snazi: obavezu zatvaranja restorana, vinarija, pabova, picerija, poslastičarnica i barova od 23 uveče do 6 ujutro.

Nezadovoljan je gradonacelnik Napulja Luidzi de Madzistris koji je rekao da se takvim merama barovi i restorani "prepuštaju mafiji".

I u severnoj pokrajini Lombardija, koja je na vrhucu pandemije bila epicentar zaraze, raste broj zaraženih.

Gradonačelnik administrativnog centra regije Milana, Dzuzepe Sala zamolio je građane, posebno mlade, da obavezno nose zaštitne maske.

Od juče je ponovo aktiviran rad Operativnog komiteta Civilne zaštite, ali ne zato što je epidemiološka situacija kritična, već da svojim radom utiče da se izbegne dramatično pogoršavanje širenja Covida-19, piše agencija Ansa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)