ITALIJANI POOŠTRAVAJU MERE: Moguć novi talas, negde OBAVEZNE maske i na OTVORENOM!

Tanjug

25. 09. 2020. u 13:54

ИТАЛИЈАНИ ПООШТРАВАЈУ МЕРЕ: Могућ нови талас, негде ОБАВЕЗНЕ маске и на ОТВОРЕНОМ!

Foto: AP

NAKON porasta broja osoba koje su zarazene Covido19, u nekim italijanskim regijama i gradovima donesena su odluke o nošenju zaštitne maske ceo dan i na otvorenom, umesto dosadašnje obaveze koja se odnosila samo na zatvoreni prostor i u prisustvu više osoba.

Predsednik regije Kampanja Vinčenco de Luka, poznat po svojim originalnim video uputstvima građanima kako da se ponašaju u toku pandedmije koronavirusa, naredio je obavezu da se na celoj teritoriji regije, i na otvorenom tokom cloga dana, znaći 24 sata, nosi zaštitna maska bez obzira da li postoji neophodna fizička distanca među osobama.

Odluka je donesena, kao što piše onlajn list "Fanpejdz", nakon što su utvrđeni slučajevi zaraze u staračkim domovima koji su, prema procenama epidemiologa, moguća nova zarišta Covida19.

I u gradu Fodza, koji je centar regije Lazio, od danas važi obaveza za sve građane izuzev dece do 6 godina, da nose zaštitne maske u toku celoga dana i na otvorenom, a naređeno je i zatvranje komercijalnih centara u toku vikenda.

Poznata italiajnska profesorica, virolog Ilaria Kapua, koja je redovni profesor na američkom univerzitetu, obasuta je uvredama nakon što je učestvovala u televizijskoj emisiji "Dimartedi", kada je apelovala na sve, a naročito na mlade, da obavezno poštuju osnovna pravila zaštite, posebno nošenje maske, kao jedne od efikasnih mera zaštite od koronavirusa, dok se ne nađe vakcina.

Kapua je ocenila da je epidemiološka situacija u Italiji, za sada pod kontrolom, ali je najavila mogućnost novog talasa zaraze Covidom19 u Evropi, i pozvala vlasti na oprez.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)