BEG OD MAKRONA: Kriza u francuskoj vladajućoj stranci

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

24. 09. 2020. u 10:52

STRANKA francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu je u krizi.

БЕГ ОД МАКРОНА: Криза у француској владајућој странци

Foto tanjug

Potresi koji je drmaju već mesecima, rezultirali su početkom ove sedmice ostavkom u Izvršnom birou drugog čoveka stranke Pjera Persona. Usledile su ostavke Saše Ulijea, koji je sa Personom okupljao mlade Makronove snage i portparolke Oror Berže.

Person je odluku obrazložio činjenicom da Republika u pokretu više nije u stanju da stvara nove ideje, niti da okuplja pristalice. Poentirao je da vladajuća stranka rizikuje da nestane s političke scene. Odlasci su dodatno oslabili stranku koja je već izgubila evropske izbore od Nacionalnog okupljanja Marin le Pen, a zatim doživeli fijasko na nedavnim lokalnim izborima, uključujući i u Parizu.

Rascep je sada dubok. Formalno prvom čoveku Stanislasu Geriniju zamera se autoritarnost i neuspeh na izborima. Politički analitičari ističu da je Makron lider bez rivala, ali da je problem što praktično više - nema stranku.

Osnovana pre četiri i po godine, Republika u pokretu nema uporište među biračima, već je odraz uspeha njenog lidera Makrona. Sakupila je deo glasača i političara od levice, deo od desnice, i nastala kao hibrid. Šansu da ipak zadrži vlast crpe iz činjenice da su politički polovi u Francuskoj, levica i desnica, u još većem problemu, a Marin le Pen, kao najjača protivnica ima prepreku pred prelaskom Rubikona u vidu polovine biračkog tela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja