ITALIJA OD SUTRA NA PREKRETNICI?

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

21. 09. 2020. u 15:40

ITALIJA je dva dana provela pred glasačkim kutijama, na nacionalnom nivou, glasala je za referendum o ustavnoj reformi gde su se građani izjasnili "ZA" sa 64 procenata za redukovanje broja poslanika u oba parlamentarna doma, a u sedam regiona se glasalo za staru ili novu političku orijentaciju i po prvim rezultatima u četiri regiona sigurnu pobedu odneo je Desni centar, jedan je pripao Levom, a u dva ishod izbora još nejasan, jasno je jedino da će ishod ovih izbora predstavljati ozbiljno pomeranje tasa na vagi za budućnost Italije.

ИТАЛИЈА ОД СУТРА НА ПРЕКРЕТНИЦИ?

Foto: Luca Zennaro/ANSA via AP

Po predlogu "Pokreta pet zvezdica" (iz vladine većine) 12. oktobra 2019. godine italijanski Parlament je usvojio Zakon o izmeni tri člana Ustava koji se odnose na materiju redukovanja broja poslanika za 36,5 posto u oba parlamentarna doma: sa 630 na 400 u Poslaničkoj skupštini i sa 315 na 200 u Senatu. Izlaznost glasača za referendum iznosila je 64 procenta.

Regionalni izbori u sedam italijanskih regiona (od marta odloženi zbog Kovida): Veneto, Kampanija, Toskana, Ligurija, Marke, Pulja i Vale d'Aosta, doneli su rezultat kakav je u suštini očekivao Desni centar. Koliko se promenila politička realnost od 2014. godine jasno je jer je tada bilo 16 regiona gde je vladala administracija Levog centra, a samo 3 Desnog, u 2019. godini situacija se preokrenula jer je između 2015 i 2018. godine pet regiona prešlo u ruke Desnog centra, a od januara 2020. Desni centar je vladao u 13 regiona i jednoj Autonomnoj provinciji, Levi centar u 6, a sada je tas na vagi nastavio da se menja u korist Desnog centra.

Posle ovakvog ishoda regionalnih izbora i istovremeno Referenduma neizbežno će biti podnošenje računa u Vladi Levog centra (PD, Pokret 5 zvezdica i novoosnovana Italija živa), jer je u Pet zvezdica već duže vremena  evidentna kriza u saglasnosti, u PD se traga za novim lideršipom, a posmatrači ocenjuju da ni za premijera Đuzepe Kontea nema više sigurnog terena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)