ITALIJA OD SUTRA NA PREKRETNICI?

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

21. 09. 2020. u 15:40

ИТАЛИЈА ОД СУТРА НА ПРЕКРЕТНИЦИ?

Foto: Luca Zennaro/ANSA via AP

ITALIJA je dva dana provela pred glasačkim kutijama, na nacionalnom nivou, glasala je za referendum o ustavnoj reformi gde su se građani izjasnili "ZA" sa 64 procenata za redukovanje broja poslanika u oba parlamentarna doma, a u sedam regiona se glasalo za staru ili novu političku orijentaciju i po prvim rezultatima u četiri regiona sigurnu pobedu odneo je Desni centar, jedan je pripao Levom, a u dva ishod izbora još nejasan, jasno je jedino da će ishod ovih izbora predstavljati ozbiljno pomeranje tasa na vagi za budućnost Italije.

Po predlogu "Pokreta pet zvezdica" (iz vladine većine) 12. oktobra 2019. godine italijanski Parlament je usvojio Zakon o izmeni tri člana Ustava koji se odnose na materiju redukovanja broja poslanika za 36,5 posto u oba parlamentarna doma: sa 630 na 400 u Poslaničkoj skupštini i sa 315 na 200 u Senatu. Izlaznost glasača za referendum iznosila je 64 procenta.

Regionalni izbori u sedam italijanskih regiona (od marta odloženi zbog Kovida): Veneto, Kampanija, Toskana, Ligurija, Marke, Pulja i Vale d'Aosta, doneli su rezultat kakav je u suštini očekivao Desni centar. Koliko se promenila politička realnost od 2014. godine jasno je jer je tada bilo 16 regiona gde je vladala administracija Levog centra, a samo 3 Desnog, u 2019. godini situacija se preokrenula jer je između 2015 i 2018. godine pet regiona prešlo u ruke Desnog centra, a od januara 2020. Desni centar je vladao u 13 regiona i jednoj Autonomnoj provinciji, Levi centar u 6, a sada je tas na vagi nastavio da se menja u korist Desnog centra.

Posle ovakvog ishoda regionalnih izbora i istovremeno Referenduma neizbežno će biti podnošenje računa u Vladi Levog centra (PD, Pokret 5 zvezdica i novoosnovana Italija živa), jer je u Pet zvezdica već duže vremena  evidentna kriza u saglasnosti, u PD se traga za novim lideršipom, a posmatrači ocenjuju da ni za premijera Đuzepe Kontea nema više sigurnog terena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

realno

21.09.2020. 18:06

Od sedam regiona u ćetiri sigurnu pobedu odneo desni centar u jednom levi a dva mešana? Pa šta mislite d ase dogorilo? Neizvesnost? U kom smislu?