POLEMIKA SOVJETSKIH HEMIČARA OKO TROVANJA NAVALJNOG: Izvinio se lažni autor nervnog agensa novičok

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

21. 09. 2020. u 07:40

JEDAN od nekadašnjih sovjetskih hemičara izvinio se Alekseju Navaljnom, koji se zbog trovanja nalazi na lečenju u univerzitetskoj klinici "Šarite" u Berlinu.

ПОЛЕМИКА СОВЈЕТСКИХ ХЕМИЧАРА ОКО ТРОВАЊА НАВАЉНОГ: Извинио се лажни аутор нервног агенса новичок

Foto arhiva

U pitanju je, kako je rečeno, član tima za pravljenje nervnog agensa novičok, sada emigrant u SAD, Vil Mirzajanov. Odmah je, međutim, reagovao doktor hemijskih nauka Leonid Rink, koji kategorički tvrdi da Mirzajanov nije bio u timu koji je pravio novičok i da se on godinama lažno predstavlja.

Vil Mirzajanov decenijama živi u SAD gde se kao emigrant bavi borbom za prava Tatara. On je doktor hemije, ali, kako kaže Rink, nije se bavio pravljenjem bojnih otrova, nego je bio u grupi koja je kontrolisala ispravnost otpadnih voda, da bi se sprečilo eventualno zagađivanje tla.

- Po specijalnosti, Vil Mirzajanov je hromatografista i bavio se analizom fizičko-hemijskih svojstava materija - ističe Rink, koji minulih dana uporno tvrdi da Navaljni nije otrovan bojnim otrovom, jer bi odavno bio mrtav. - Ali, on sigurno nije bio u timu koji je pravio bojni otrov novičok.

DEŽURNI KRITIČAR

VIL Sultanovič Mirzajanov (85) je postao poznat kad je 1992. godine, zajedno sa Lavom Fjodorovom, objavio u nedeljniku "Moskovske novosti" članak "Otrovana politika", u kome je kritikovao sovjetsku vlast zbog navodnog nepoštovanja Konvencije o zabrani hemijskog oružja. Bio je uhapšen, a po oslobađanju je emigrirao u SAD. Više puta, Mirzajanov se eksponirao u javnosti kad je trebalo optužiti Ruse za nečije navodno trovanje.

Mirzajanov je rekao da je svojevremeno imao priliku da vidi kako izgleda čovek koji je bio otrovan novičokom i da je Navaljni, navodno, imao slične simptome. On, takođe, tvrdi da će Navaljnom biti potrebno oko godinu dana da se oporavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)