HIBRIDNA OLUJA JANOS NOSI SVE PRED SOBOM: Narednih 9 sati kritični, porastao nivo mora

Tanjug

18. 09. 2020. u 10:39 >> 11:50

ХИБРИДНА ОЛУЈА ЈАНОС НОСИ СВЕ ПРЕД СОБОМ: Наредних 9 сати критични, порастао ниво мора

Foto: Tanjug/AP

OLUJA "Janos" pogodila je rano jutros Grčku i napravila izvesnu štetu, ali nije ugrozila živote, izjavio je zamenik ministra za civilnu zaštitu Grčke Nikos Herdalias i dodao da će narednih devet sati biti veoma kritični.

On je kazao da se očekuju jaki vremenski fenomeni i obilne kiše, prenosi grčki portal Katimerini.

Dodao je da su zbog oluje bez struje ostali stanovnici Zakintosa, Kefalonije i Itake i da se radi na ponovnom uspostavljanju energetskog sistema.

Očekuje se da će se ciklon zdržati na tom delu grčke narednih šest do devet sati, a da će se zatim pomeriti južno.

Takođe, formira se i novi front koji će oko podneva i popodneva pogoditi centralni deo Grčke, a da će biti pogođeni Magnezija, Arkadija i verovatno Fokida, dok će u subotu oluja stići do Atike i Evije.

Mediteranski ciklon "Janos" pokazao je i svoj centar, odnosno oko u oblasti od oko 50 kilometara.

Na satelitskim snimcima zabeleženo je da su udari vetra oko 90 kilometara na sat, a zbog njega je porastao nivo mora i mnoge oblasti su poplavljene, najviše na Itaki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Deki

27.09.2020. 08:17

Nekada je bilo uzivanje otici u Grcku cak i u oktobru i okupati se... Jednom sam proveo predivan septembar tamo... Sad je ponekad rizik da i u julu nadrljas u nekoj poplavi uglavnom lokalnog karaktera a sve cesce septembar postaje potpuno predvidiv za neki totalni potop i krsolom u celoj zemlji. Steta...