NIŠTA OD DOČEKA NOVE GODINE KOD SVETINJE: Zbog korone Jevreji zadržani na ukrajinskoj granici (FOTO)

Branko Vlahović, dopisnik "Novosti" iz Moskve

16. 09. 2020. u 16:16

OKO hiljadu Jevreja-hasida zaglavilo je na graničnom prelazu između Belorusije i Ukrajine jer ukrajinske vlasti nisu pustile da uđu u zemlju zbog zabrane dolaska stranaca da se ne širi korona virus.

НИШТА ОД ДОЧЕКА НОВЕ ГОДИНЕ КОД СВЕТИЊЕ: Због короне Јевреји задржани на украјинској граници (ФОТО)

Foto: AP

Jevreji tradicionalno dolaze u ukrajinski Uman na grob rabina Nahmana kako bi obeležili svoju Novu godinu.

Dok čekaju dozvolu ukrajinskih vlasti, Jevreji su na graničnom prelazu noć proveli spavajući na koferima.

Problem su pokušali da reše na najvišem nivou. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji je po nacionalnosti Jevrejin, razgovarao je sa rukovodstvom pogranične službe, a na granični prelaz je došao i gubernator Gomeljske oblasti Belorusije Genadij Solovej.

Predstavnici ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova objasnili su Jevrejima da je granica za strance zatvorena do 28 septembra, pa se sugeriše svim strancima da ne krenću na put u tu zemlju.

Foto: AP

Saradnjom ambasada Izraela u Belorusiji i Ukrajini, Jevrejima koji su se našli na graničnom prelazu obezbeđena je košer hrana i piće.

Vlasti Belorusije su predložile da obezbede hasidima transport do Umana, a zatim da ih dovezu na aerodrom kako bi se vratili u Izrael. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da je spreman da, ako se postigne dogovor, pošalje autobuse koji bi ih prevezli kroz "zeleni koridor" haside do Umana, gde se nalaze njihove svetinje. U Minsku kažu da bi taj prevoz bio maksimalno bezopasan, tako da boravak Jevreja u Ukrajini ne bi uticao na situaciju sa kovidom-19.

Foto: AP

Sa druge strane ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov je kazao da poštuje sve konfesije, ali zbog epidemije korone virusa treba ograničiti održavanje svih religioznih manifestacija pa tako i onih u Umanu. Avakov je podsetio da su bila ograničenja i kad su praznovali pravoslavni vernici .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA LOMI DUH PALESTINACA Nebenzja: Tera ih da se potčine Izraelu