GRČKA OJAČAVA VOJSKU U JEKU SUKOBA NA MEDITERANU: Micotakis najavio - povećava se i broj vojnika!

Tanjug

13. 09. 2020. u 12:06

ГРЧКА ОЈАЧАВА ВОЈСКУ У ЈЕКУ СУКОБА НА МЕДИТЕРАНУ: Мицотакис најавио - повећава се и број војника!

Foto: EPA

GRČKA će ojačati svoje oružane snage kupovinom novih sistema naoružanja i povećanjem broja profesionalnih vojnika za 15.000 tokom narednih pet godina.

To je najavio grčki premijer Kirijakos Micotakis, u situaciji kada vladaju povišene tenzije između Grčke i Turske u istočnom Mediteranu.

Konkretno, Grčka će nabaviti 18 lovačkih aviona "rafal", koji će zameniti već vremešne "miraže 2000", kao i četiri nove fregate, uz remont četiri već postojeće, zatim četiri pomorska helikoptera "romeo", protivtenkovsko naoružanje za kopnene snage, torpeda za ratnu mornaricu i projektile na navođenje za ratno vazduhoplovstvo, navodi "Ekatimerini".

Micotakis je ovo najavio u subotu, u govoru kojim je trebalo da otvori Međunarodni sajam u Solunu, koji je zbog pandemije korona virusa otkazan, ali grčki premijer ipak govor o ekonomskoj politici za narednu godinu.

Broj prisutnih u publici bio je ograničen na 50, a svi su nosili zaštitne maske i pridržavali se mera društvenog distanciranja.

On je rekao da će grčka privreda dobiti finansijsku injekciju vrednu 6,8 milijardi evra, i istakao da promena prioriteta u korist izdataka za odbranu ne znači i promenu ekonomskih ciljeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)