PROIZVOĐAČ VAKCINE „SPUTNJIK V“ OBJAŠNJAVA: Evo od čega zavisi reakcija na vakcinu i kada se formiraju zaštitna tela

Novosti online

11. 09. 2020. u 20:46 >> 20:48

IMUNOLOŠKI ODGOVOR, posle vakcinacije protiv virusa korona, je individualan kod svakog pacijenta i zavisi od uzrasta i opšteg stanja organizma, izjavio je zamenik direktora Naučnog instituta „Gamalej“ Denis Logunov, proizvođača prve vakcine u svetu protiv ovog virusa.

ПРОИЗВОЂАЧ ВАКЦИНЕ „СПУТЊИК V“ ОБЈАШЊАВА: Ево од чега зависи реакција на вакцину и када се формирају заштитна тела

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

„Imuni sistem nekih pacijenta već 21. dan posle vakcinacije dobro odreaguje i stvori zaštitni titar. Sto procenata naših dobrovoljaca su imali imuni odgovor već posle prve i druge faze. Kod nekoga imuni odgovor počinje posle 28. dana, dok može da nastupi i 31. ili 42. dan“, rekao je Logunov u intervjuu za „Biznis FM“.

On je podvukao, da 42. dan od primanja vakcine nije slučajno dan kada imunitet dostiže svoj maksimum. Kod svih dobrovoljaca zaštitni titar antitela se formirao do tog dana.

Posle primanja vakcine „Sputnjik V" pacijenti se osećaju isto kao što se osećaju deca prilikom redovnih vakcinacija ili posle vakcinacije protiv gripa.

„Najčešće se javlja temperatura, bol na mestu gde je primljena vakcina, glavobolja i neke retke pojave preosetljivosti, koje je imao jedan dobrovoljac“, naveo je Logunov. Reakcije se mogu razlikovati kod pacijenata, on je priznao da sam nije imao temperaturu.

„Ja sam krupan i imam više od 40 godina. Prema našem iskustvu, ako pacijent ima veći indeks mase tela, stariji je od 40 godina i muškarac je, imaće manje neželjene posledice“, izjavio je on.

VAKCINA „SPUTNjIK V“

Ministarstvo zdravlja Rusije je u avgustu registrovalo prvu vakcinu u svetu protiv virusa korona, koju je razvio Naučno-istraživački centar „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije. Kako je saopštila zamenica gradonačelnika Moskve po pitanjima socijalnog razvoja Anastasija Rakova, u glavnom gradu su 9. septembra počela postregistraciona istraživanja vakcine, ispitano je 13 ljudi i svi se osećaju dobro. Među njima je bila i Rakova.

Ona je dodala, da će vakcinacija protiv korona virusa biti besplatna i ućiće u spisak redovnih vakcina. Sva istraživanja će biti tokom šest meseci od vakcinacije, gde će lekari detaljno proveravati zdravstveno stanje pacijenata.

U ranijim izjavama savetnika ministra za zdravlje Rusije Sergeja Glagoljeva se navodi, da će rasprostranjena vakcinacija u Rusiji početi, kada se bude povećavala proizvodnja i prikupili podaci o istraživanjima nakon registracije.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024