SZO: Stavljanje kovida-19 pod kontrolu za dve godine

Tanjug

11. 09. 2020. u 08:53

SVETSKA zdravstvena organizacija ne zna kada će pandemija korona virusa biti završena, ali pretpostavlja da će bolest biti stavljena pod kontrolu u roku od dve godine, saopštila je pres služba te organizacije.

СЗО: Стављање ковида-19 под контролу за две године

Foto: D. Milovanović

Danas se obeležava tačno šest meseci kako je SZO proglasila pandemiju, iako je u početku ta organizacija pojavu virusa kovid-19 smatrala pandemijom sa nekoliko žarišta, prenosi Tas s.

-Sa ove tačke gledišta ne možemo da kažemo kada će pandemija biti završena, ali je moguće uz globalne napore i modernu tehnologiju da će biti stavljena pod kontrolu za par godina-navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, države bi trebalo da se fokusiraju na četiri prioriteta - sprečavanje pojačavanja virusa, osnaživanje ljudi da se zaštite, osnove javnog zdravlja i zaštitu ranjivih, uključujući starije i ljude sa posebnim potrebama.

SZO smatra i da je šest meseci od proglašenja pandemije, virus uglavnom ostao zarazan na isti način.

-Ljudski virusi mogu da napreduju, da postaju manje ili više patogeni. Na osnovu trenutne evidencije više od 80.000 genomskih uzoraka ustanovljeno je da se prenosivost i težina virusa nisu promenili-navodi SZO i dodaje da se stalno prate promene virusa.

Kako se dodaje iako je kovid-19 novi virus, već sada se zna dosta o njemu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije