SI ĐINPING PISAO PUTINU: Udružićemo snage da zaštitimo pobede i rezultate ostvarene u Drugom svetskom ratu

Novosti online

03. 09. 2020. u 08:19

KINA je spremna da udruži snage sa Rusijom radi bezbednosti i prosperiteta budućih generacija, navodi se u čestici koju je predsednik Kine Si Đinping uputio ruskom lideru Vladimiru Putinu povodom 75. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata, prenosi agencija Sinhua.

СИ ЂИНПИНГ ПИСАО ПУТИНУ: Удружићемо снаге да заштитимо победе и резултате остварене у Другом светском рату

Foto: EPA

- Spreman sam da zajedno sa vama nastavim da ulažem napore kako bi buduće generacije mogle živeti na planeti gde caruju mir, sigurnost i prosperitet - navodi se u čestici.

Si Đinping je takođe istakao da Peking namerava da produbljuje odnose sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Moskvom, a takođe je izrazio spremnost da „zajedno sa ruskim kolegom radi na udruživanju snaga u cilju odlučne zaštite rezultata i pobede u Drugom svetskom ratu, kao i međunarodne pravde“.

Putin je ranije rekao da ne sme biti sumnje u to ko je bio agresor tokom Drugog svetskog rata, a ko je „slomio nacističku vojnu mašinu“.

Šef države je rekao da je oslobađanje zemalja istočne i centralne Evrope velika zasluga Crvene armije. Putin je takođe istakao da se može raspravljati o tome šta je za tim usledilo, kakvi su se režimi stvarali u oslobođenim državama, kako su se prema njima odnosili stanovnici.

Drugog septembra 1945. godine predstavnici Japana su na američkom nosaču aviona „Misuri“ potpisali akt o kapitulaciji, koji je označio kraj Drugog svetskog rata, koji je trajao šest godina i odneo živote najmanje 55 miliona ljudi. Dokument su potpisale SAD, Kina, Velika Britanija, SSSR, Australija, Kanada, Francuska, Holandija i Novi Zeland.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!