ĐUKANOVIĆ PRIZNAO DA JE NjEGOVA PARTIJA BEZ VEĆINE: Italijanske agencije o izborima u Crnoj Gori

Milica Ostojić - Specijalno za "Novosti" iz Rima

31. 08. 2020. u 12:09

ЂУКАНОВИЋ ПРИЗНАО ДА ЈЕ ЊЕГОВА ПАРТИЈА БЕЗ ВЕЋИНЕ: Италијанске агенције о изборима у Црној Гори

Foto: D. Milovanović

MILO Đukanović koji je na vlasti u Crnoj Gori već 30 godina u prvoj reakciji na ishod jučerašnjih parlamentarnih izbora priznao da njegova partija DPS, proevropske orijentacije, nema većinu u Parlamentu, u očekivanju zvaničnih podataka raspolaže sa 29 mandata i sa tradicionalnim političkim saveznicima možda 40.

Brojne italijanske agencije (Ansa, Ađi, Adnkronos, Nova) pomno su pratile  izbore u Crnoj Gori i ima i zaključaka da bi tako Đukanovićeva partija koja je osvojila 35,12 posto glasova "prvi put u tri decenije mogla ostati u opoziciji". Koalicija "Za budućnost Crne Gore" osvojila je 32,7 posto, a na trećem mestu podvlači se je "Mir je naša nacija" sa 12,6 posto glasova, što je veoma bitno za broj mandata u Parlamentu (agencijski izvešaji datiraju nakon 98,55 posto prebrojanih glasova).

 U izveštajima se podvlači da je reč o parcijalnim rezultatima ali da ne može biti većih promena u procentima (citirajući i izveštaj BBS), što će biti  odlčlujuće za "prvo prenošenje vlasti u Crnoj Gori putem glasačkih kutija".

 Agencije podvače da je suštinski reč o jednoj trećini davanja prednosti Đukanovićevoj partiji i predstavlja apslutno najniži rezultat svih dosadašnjih izbora. Uz zaključak da je problem sa veoma jakom Srpskom pravoslavnom crkovom i Zakonom o konfiskovanju religijskih dobara kojeg je usvojila Crna Gora "iako njihovo isrtorijsklo vlasništvo ne može biti dokazano" u predizbornoj kampanji doprinelo sukobima i potom ishodu izbora, na koje se odazvao ogroman broj glasača, 76 posto.

 Ako se opozicija ujedini Đukanovićeva koalicija nema šanse za većinu u Parlamentu tako bi izgubio prvi put u 30 godina vlast i moć, a po sadašnjim proračunima ujedinjena opozicija bi imala jedan mandat više u Parlamentu.

                                     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Varto Marx

31.08.2020. 14:26

@ANTE BAN - Imas pravo da sanjanjas niko ti nemoze zabraniti ti si veliki provokator, nazalost tvoju. Neznam u kakvom druztvu zivis, Djukanovic nije samo diktator vec i veliki mafijoso.

Miki

31.08.2020. 16:36

Svaka cast Milo. Jos jednom si odigrao maestralno. Gurnuo si stap u osinjak (SPC) i naravno znao si sta ce biti posle toga. Posle 30 godina autokratije, nevidjenog lopovluka, vezama sa Koza Nostrim, razbijanja zajednicke drzave sa bratskim srpskim narodom, uvlacenja zemlje u NATO povlacis se tiho s bogatstvom. Vreme ce pokazati sta ce biti s tobom, hoce li te zapadni mentori pustuti niz vodu, a domace vlasti strpati u zatvor gde odavno pripadas.