HAOS U BERLINU NA ANTI-KORONA PROTESTIMA: Policija razbila skup, hiljade Nemaca na ulicama protiv Merkelove (VIDEO)

Tanjug

29. 08. 2020. u 18:32

ХАОС У БЕРЛИНУ НА АНТИ-КОРОНА ПРОТЕСТИМА: Полиција разбила скуп, хиљаде Немаца на улицама против Меркелове (ВИДЕО)

Foto: EPA

POLICIJA je rasturila masovni protest u prestonici Nemačke, održan protiv mera uvedenih u cilju borbe protiv pandemije korona virusa.

Demonstranti su rasterani sa ulica nekoliko sati nakon početka protesta, zbog toga što nisu nosili maske i poštovali mere socijalnog distanciranja, prenosi agencija Rojters.

Berlinska policija je putem tviteru saopštila da nije imala drugog izbora i da sve mere koje je do sada preduzela nisu dovele do poštovanja uslova od strane demonstranata.

Portparol policije u Berlinu je saopštio da se demonstranti razilaze u miru, iako su na Tviteru organi reda prijavili sporadične incidente na ulicama, kao što je paljenje kontejnera i blokiranje saobraćaja.

Na protest, na kojem se okupilo oko 18.000 demonstranata, poslato je 3.000 policajaca. Organi reda pripremali su se za moguće nasilje s ozbirom na to da su protivnici antiepidemijskih mera na društvenim mrežama pozivali svoje sledbenike širom Evrope da se naoružaju i okupe u Berlinu.

Ranije u toku ove nedelje grad je zabranio održavanje protesta, ali je regionalni sud doneo odluku da se demonstracije ipak dozvole. Sud je naveo da nema indicija da će demonstranti namerno ignorisati mere socijalnog distanciranja.

Nemačka se sve do sada uspešno borila sa epidemijom, bolje od mnogih svojih evropskih suseda. Međutim, u toku prethodnih nekoliko nedelja došlo je do porasta broja obolelih.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u petak apelovala na građane da se ne opuštaju i da situaciju u vezi sa pandemijom shvate ozbiljno.

Demonstranti koji su se danas okupili isped Brandenburške kapije u centru Berlina nosili su transparente na kojima je pisalo "Zaustavite laži u vezi sa koronom" i "Merkelova mora da ode".

U Nemačkoj je od početka pandemije potvrđeno preko 242.000 slučajeva COVID-19, od čijih je posledica do sada preminulo više od 9.000 obolelih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)