LUKAŠENKOV NAJPAMETNIJI POTEZ: Zlatne rezerve vraćene u Belorusiju - sve do poslednjeg grama

Tanjug

27. 08. 2020. u 23:09

ЛУКАШЕНКОВ НАЈПАМЕТНИЈИ ПОТЕЗ: Златне резерве враћене у Белорусију - све до последњег грама

Foto: EPA

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da je bila strateški ispravna ranije doneta odluka da se iz inostranstva u zemlju vrate sve zlatne rezerve.

- Bravo za Nacionalnu banku i vladu. Pre tri meseca sam dao zadatak da se sve zlatne i devizne rezerve vrate u zemlju, posebno zlato. U zemlju je vraćeno sve do poslednjeg grama zlata - rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je istakao da zemlja ima dovoljno rezervi da održi kurs nacionalne valute na prihvatljivom nivou, a pohvalio je Nacionalnu baku i Savet ministara, koji još nisu "stvarno" počeli da koriste zlatne rezerve, prenosi Sputnjik. 

Lukašenko smatra da upravo zbog toga nema katastrofalne situacije sa kursom nacionalne valute. Istovremeno je priznao da u "pojedinim menjačnicama u zemlji nekad može nedostajati novca u gotovini" i dao je nalog Nacionalnoj banci da ispravi tu situaciju. 

Prema podacima Nacionalne banke Belorusije, početkom 2020. godine zlatne rezerve zemlje su iznosile 42,2 tone. Prvog januara ukupne zlatne i devizne rezerve zemlje iznosile su 9,39 milijardi dolara, a 1. avgusta iznose 8,86 milijardi.

Kako su objasnili iz Nacionalne banke, zlatne rezerve su plemeniti metali u obliku zlatnih poluga. NJima upravlja banka i deo su Državnog fonda plemenitih metala Belorusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)