IZDVOJILI MILIONE ZA NEVLADINE ORGANIZACIJE U BELORUSIJI: Ruše Lukašenka svim sredstvima, Poljaci kreću u diplomatsku ofanzivu

Novosti online

17. 08. 2020. u 22:08

ИЗДВОЈИЛИ МИЛИОНЕ ЗА НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У БЕЛОРУСИЈИ: Руше Лукашенка свим средствима, Пољаци крећу у дипломатску офанзиву

Žene su preuzele glavnu ulogu u protestima / Foto AP

POLjSKA će izdvojiti dodatnih 50 miliona zlota (oko 13,5 miliona dolara) za podršku nezavisnim medijima i nevladinim organizacijama u Belorusiji, izjavio je portparol poljske vlade Mihal Dvorčik.

- Poljska je već dugi niz godina lider kada je u pitanju podrška nezavisnim zajednicama u Belorusiji. U te svrhe izdvojili smo značajna sredstva - rekao je Dvorčik dodajući da je prošle godine taj iznos iznosio oko 150 miliona zlota (više od 40 miliona dolara).

- Uzimajući u obzir vanrednu situaciju, premijer je odlučio da izdvoji dodatnih 50 miliona zlota za podršku medijima, za podršku nevladinim organizacijama, kao i za podršku represiranih - dodao je on.

Dvorčik je precizirao da će Poljska u okviru ovog finansiranja takođe proširiti program stipendiranja za studente i naučnike.

U Belorusiji već nedelju dana traju protesti koji su počeli nakon predsedničkih izbora održanih 9. avgusta. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko. Na drugom mestu je kandidat Svetlana Tihanovska. 

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

MiR

17.08.2020. 22:21

Sad mi je jasno zasto nose ovu belo-crvenu zastavu - pa oni su poljske sluge! Do sad su pisani revolucionari bili americke i nemacke sluge, a ovi resili da budu poljske!??

Nenad

17.08.2020. 22:33

Definicija koju je Milosevic s punim pravom dao za tadasnju opoziciju kod nas vazi i za ove u Belorusiji : Strani placenici i domaci izdajnici. 100 % tacno!

Zamišljeni

18.08.2020. 14:56

Deža vi — već viđeno! Kako bi bilo da se na neki način ali isto tako recimo Belorusi ilu Rusi, ili Kinezi, javno umešaju u američke predstojeće izbore, ili poljske, ili mogžda nemačke i britanske, i da uvedu političke sankcije novoizabranim predsednicima tih država. Sve je demokratija samo na razlikčite načine. Uh! Što bi svet poludeo u tom slučaju (daleko bilo, i to, a i ovo, svako misli da njegovo ne smrdi).

Milorad

18.08.2020. 22:18

Fasisti ko kod nas demokrate. Lukasenko brate zovi ima nas dosta docemo u pomoc da se borimo protiv svetskog olosa sto zeli pravoslavne zemlje. Dosta je bilo. Ove kod nas sve treba potamaniti

Kraljevina Srbija

18.08.2020. 23:37

Ја сам мишљења да свако ко влада дуже од два мандата долази у искушење злоупотребе власти. Наравно нисам за то да се у Белорусији догоди Украјинаки сценарио, али 26 година на власти много је брате, исто као Мило у Црној Гори.

MiR

19.08.2020. 19:44

@Kraljevina Srbija - @Kraljevina Srbija, nije isto kao kod Mila. U Belorusiji nema turbo-kapitalizma niti Tajkuna. Ne treba samo radi reda, iz dosade menjati nesto sto dobro funkcionise. Sta im fali? Imaju prosecnu platu kao u Srbiji a ogromne pogodnosti i subvencije za sve zivotne troskove i nikakav stres. Mogu mirno da spavaju i da se posvete lepim stvarima u cistoj i uredjenoj drzavi. Takvo stanje samo alavima i kriminalcima ne odgovara!

naranca

19.08.2020. 20:07

Hahahahahaha.Poljaci odvojili?????? Oni nemaju leba da jedu i zive gore nego u komunizmu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Zna se ko je odvojio :) A i oni ne bi odvojili da nisu uzeli kamate od kredita za Grcku.Italju.Spaniju.Portugaliju i Irsku......Djeco moja.