TURSKA STALA UZ PALESTINU: Erdogan razmišlja o ekstremnom potezu

Novosti online

14. 08. 2020. u 15:10

TURSKA bi mogla da opozove svog ambasadora iz Abu Dabija kao odgovor na sporazum Ujedinjenih Aparskih Emirata sa Izraelom, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

ТУРСКА СТАЛА УЗ ПАЛЕСТИНУ: Ердоган размишља о екстремном потезу

Foto: EPA

- Ukoliko bude potrebno, možemo da opozovemo našeg ambasadora iz Abu Dabija, jer smo na strani Palestine i njena prava nikome nećemo predati - rekao je Erdogan novinarima.

Podsetimo, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati sklopili su dogovor o potpunoj normalizaciji odnosa i uspostavljanju diplomatskih odnosa, navedeno je u četvrtak u zajedničkom saopštenju koje su te dve zemlje objavile, zajedno sa SAD. 

Vlasti UAE nazvale su sporazum sa Izraelom „istorijskim diplomatskim postignućem“, uveravajući da će im normalizacija odnosa sa jevrejskom državom omogućiti da osiguraju bezbednost regiona.

Kako je navedeno, u skladu sa uslovima sporazuma sa UAE, Izrael će privremeno odložiti odluku o uspostavljanju svog suvereniteta nad teritorijama na zapadnoj obali reke Jordan. Takođe, prestolonaslednik Abu Dabija je izjavio da su se UAE i Izrael tokom razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom dogovorili i o saradnji i izradi „mape puta“ u cilju uspostavljanja bilateralnih odnosa.

S tim u vezi, palestinsko rukovodstvo saopštilo je da se odlučno protivi i osuđuje taj trilateralni sporazum. Sa svoje strane, tursko Ministarstvo inostranih poslova takođe je osudilo sporazum, nazivajući ga ignorisanjem volje palestinskog naroda.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)