EKSPERT O PREDNOSTIMA MOSKVE: Američki plan napada na Rusiju osuđen na propast

Novosti online

13. 08. 2020. u 16:47

PORAST antiruskih osećanja na Zapadu može dovesti do toga da američki predsednik Donald Tramp rizikuje da ponovi „šalu“ bivšeg predsednika Ronalda Regana i objavi rat Rusiji.

ЕКСПЕРТ О ПРЕДНОСТИМА МОСКВЕ: Амерички план напада на Русију осуђен на пропаст

Foto: Printskrin

Samo što sada postoji velika opasnost da se zaista i odluče na napad.

To bi bio poslednji dan za mnoge gradove NATO-a, upozorio je vojni istoričar Jurij Knutov govoreći za portal „Polit Rusija“.

Ronald Regan je 1984. slučajno na mikrofon koji je ostao uključen, rekao da će za pet minuta početi da bombarduje SSSR. Amerika je uspela da zataška međunarodni skandal, objašnjavajući da su reči predsednika predstavljale šalu. Iako je, ustvari, Vašington već pripremio plan za uništavanje Moskve.

Ova ideja ostala je i dalje u glavama zapadnih političara i vojske, primetio je Knutov.

Međutim, sada među njenim pristalicama nisu samo Amerikanci, već i Poljaci, Ukrajinci, Finci itd.

- Ne bi me iznenadilo da se neko od savremenih lidera ‘našali’ kao Regan 1984. godine. Čak je i Tramp sposoban za tako nešto - objašnjava Knutov.

A plan napada na Rusiju piše sa na nivou NATO-a. Prema njegovima rečima, početkom godine NATO je usvojio strateški koncept koji predviđa uništavanje Rusije.

Ekspert navodi da oni zaista razgovaraju o mogućnosti istovremenog napada na Kalinjingrad, Krim i Kurile, a takođe i na Siriju, gde su smeštene ruske jedinice. Zamisao je sledeća: Rusija će se zbuniti kada neprijatelj počne da napada različite tačke, a za jedan dan će bar jedan deo zemlje biti izgubljen za Moskvu.  

- Ali uzalud se nadaju - uveren je stručnjak.

Poslednjih godina Oružane snage Rusije stalno rade na operativnom premeštanju trupa i koordinaciji vojnih dejstava. Osim toga, Rusija ima značajnu prednost – hipersonično oružje koje nema analoge u svetu. Stoga će odgovor na svaki nuklearni neprijateljski napad biti nedvosmislen.

- On će praktično izbrisati sa lica zemlje značajan deo gradova u Sjedinjenim Američkim Državama i ostalim zemljama NATO-a - upozorio je Knutov.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)