KINESKA KOMPANIJA OSTVARILA OGROMNU ZARADU: Profit Tencenta daleko iznad prognoza, skočio 37%

Tanjug

12. 08. 2020. u 15:37

KINESKI gigant u sektoru igrica i društvenih mreža, Tencent Holdings, saopštio je danas da je zabeležio skok neto dobiti u drugom kvartalu od 37 posto, nadmašivši procene tržišnih aktera.

КИНЕСКА КОМПАНИЈА ОСТВАРИЛА ОГРОМНУ ЗАРАДУ: Профит Тенцента далеко изнад прогноза, скочио 37%

Foto: Tanjug/AP

Najveća svetska gejming kompanija po prihodima, ostvarila je u periodu april-jun profit od 33,1 milijarde juana (4,8 milijardi dolara). Ukupan prihod je porastao za 29 procenata, na 114,88 milijardi juana, prenosi Rojters.

Tome je doprineo snažan rast tražnje za Tencentovim video igricama tokom važenja mere #ostani kod kuće, uvedene zbog pandemije korona virusa, koja je znatno redukovala druge mogućnosti zabave i druženja.

Prihod od igara na mreži, na koje otpada jedna trećina ukupne prodaje, skočio je za 40 procenata u drugom tromesečju, pri čemu su prednjačile igrice za pametne telefone kao što su “Peacekeeper Elite” i “Honor of Kings”. To je nadoknadilo kontinuirani pad desktop igrica.

Prihodi od društvenih mreža, fintek i biznis servisa, kao i od društvenog oglašavanja porasli su za gotovo 30 odsto, dok je prihod od advertajzing agencija opao za 25 posto „kao rezultat slabe potražnje za reklamiranjem brendova u uslovima problematičnog makro okruženja“.

Poslovni rezultati Tencenta stižu samo nekoliko dana nakon što su SAD najavile da će zabraniti američke transakcije vezane za aplikaciju za razmenu poruka ViČet (WeChat) koja je u vlasništvu ovog kineskog diva, napominje britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili