PREURANJENO HVALJENJE VAKCINE Neki ruski medicinari upozoravaju na oprez oko masovne upotrebe cepiva protiv KOVIDA 19

Branko Vlahović - Od stalnog dopisnika Novosti MOSKVA

08. 08. 2020. u 09:25

MINISTARSTVO zdravlja Rusije potvrdilo je da će 12. avgusta biti registrovana prva u svetu vakcina protiv kovida 19, koju je napravio moskovski institut mikrobiologije "Nikolaj Gamaleja".

ПРЕУРАЊЕНО ХВАЉЕЊЕ ВАКЦИНЕ Неки руски медицинари упозоравају на опрез око масовне употребе цепива против КОВИДА 19

KP.RU

Prethodno su ispitivanja sprovedena na dobrovoljcima u vojnoj bolnici "Burdenko", kao i u Institutu pri moskovskom medicinskom institutu "Sečenova".

Interesantno je da jedan broj uglednih ruskih profesora i eksperata, među njima i šef katedre mikrobiologije, virusologije, imunologije Sečenovskog medicinskog univerziteta Vitalij Zverev, tvrdi da ne treba žuriti u davanju ocena da je vakcina efikasna. Glavni razlog za to je premali uzorak ljudi koji su je dobili.
Akademik Zverev, koji je ujedno i direktor Instituta za vakcine "Mečnikova", objašnjava da je potrebno vreme da se dokaže efikasnost vakcine.
- Proces istraživanja vakcine se ne može skraćivati. U Rusiji je ona u prvoj fazi ispitana na dvadesetak dobrovoljaca, a to je malo da bi se davali zaključci o njenoj efikasnosti. U Kini je u prvoj fazi učestvovalo 500 dobrovoljaca - kaže Vitalij Zverev. I zato ne treba žuriti sa vakcinacijom prve grupe kojima je ona namenjena, a to su između ostalih i lekari.
Po akademikovom mišljenju, postoje dve vrste rizika zbog žurbe. Mogu se pojaviti do sada nepoznati efekti vakcine posle šest meseci ili godinu dana. Drugo, nema nikakvih dokaza ni informacija o tome koliko će trajati imunitet.

KP.RU


U Institutu "Nikolaj Gamaleja", koji je napravio vakcinu protiv virusa korona, zamenik direktora za naučni rad i mikrobiolog Denis Logunov objašnjava da je vakcina brzo napravljena jer su se već tri godine bavili vakcinom protiv virusa MERS, koji je sličan SARS-Kov2. A takozvanu vektornu vakcinu su odabrali zato što je ona bezbedna i efikasna.
- Sumnje da će imunitet stvoren vakcinom opadati s vremenom su preuranjene. To što će se smanjivati broj antitela, ne znači da će imunitet protiv korone nestati - kaže Logunov.
Za žurbu oko registracije i "avansno" hvaljenje efikasnosti ima više razloga. Prvi je želja da se zaustavi kovid 19 i smanji strah kod građana. Ali postoje i drugi razlozi koji su vezani za naučni prestiž jer je važno u kojoj državi će vakcina prva da se pojavi, a tu je i pozamašan finansijski efekat.
Za razliku od Amerikanaca, čija će vakcina biti najskuplja (oko 50 dolara), i gde će biti potrebne dve doze, ruska vakcina će biti jeftina i građani Rusije će je dobijati besplatno i dobrovoljno. Da bi proširili tržište, ruska vakcina će se uskoro testirati u Turskoj i još nekoliko arapskih zemalja kao i u Južnoj Americi. Ako se pokaže efikasnom, ona će se po licenci tamo i proizvoditi.
SZO: NACIONALISTIČKO SVOJATANjE
GENERALNI direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus osudio je "nacionalističko" svojatanje potencijalne vakcine za virus korona i upozorio bogate zemlje da, ako način lečenja zadrže za sebe, ne mogu da očekuju da će biti bezbedne, ako siromašne zemlje ostanu izložene riziku. Nakon što je broj zaraženih virusom korona u svetu premašio 19 miliona, Tedros je rekao da je u interesu bogatijih država da pomognu svakoj zemlji da se zaštiti od ovog virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

IZBOR NAMIRNICA IH ŠTITI OD BOLESTI: Kako se hrane monasi na Svetoj Gori - imaju spisak pravila